POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 24 oktober 2007

Fratsen van Flahaut

Als je ontslagnemend minister van Defensie Flahaut – niet toevallig een PS’er – bezig ziet, dan zou je op het eerste gezicht kunnen denken dat het om een wat burleske Bourgondiër gaat. Schijn bedriegt weliswaar, want achter dit op het eerste gezicht plezante uiterlijk gaat een machtspoliticus schuil, en wat voor één. Collega Sevenhans kan erover meespreken.

De voorbije weken was al duidelijk geworden dat “Defensie tussen 2004 en 2006 voor 160 miljoen onrechtmatig en oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van thesaurierekeningen” (De Standaard, 20.10.2007). Eerst geraamd op 210 miljoen euro, blijkt het gat nog groter te zijn, want “er blijkt ook een probleem te zijn met de zogenaamde onderbenutting van kredieten. Dat is een gevolg van het door Johan Vande Lanotte ingevoerde ankerprincipe (…) De totale ontsporing bij het departement van minister Flahaut komt daardoor uit op 391 miljoen euro”. Mooi afscheidscadeau van de PS! Want dat Flahaut in deze van niets zou geweten hebben, gelooft – buiten Flahaut zélf – zo ongeveer niemand meer.

Het lijstje met wapenfeiten van Flahaut is ondertussen zeer lang en kan op de nationale webstek van het Vlaams Belang nagelezen worden. Het gaat van (totaal nutteloze) wapenaankopen exclusief bij Waalse bedrijven, tot het verplaatsen van ganse opleidingscentra van Vlaanderen naar Wallonië. Onder de leiding van Flahaut werd het ABL zowat een Waalse militie, toch wat aankooppolitiek en opleiding betreft.

Maar het kan – in het geval van Flahaut – nog erger. Deze schitterende PS-parel aan de Belgische kroon vertrok onlangs volgens sommige bronnen onaangekondigd op staatsbezoek naar Congo en liet zich vervoeren met het enige Airbusvliegtuig dat momenteel nog operationeel is in België (De Morgen (23.10.2007). De aflossing van een aantal para’s in Kaboel (Afghanistan) loopt ondertussen vertraging op omdat het vliegtuig waarmee Flahaut naar Congo vloog, met twee platte banden aan de grond staat. Een woordvoerder van de vakbond voor militairen verwoordt de ergernis bij militairen zo: “Dit is principieel onaanvaardbaar. Wanneer gaan de stoten van Flahaut eindelijk stoppen?”

En Flahaut? Flahaut keerde met een kleiner toestel terug terwijl een deel van zijn delegatie noodgedwongen achterbleef. Op onze lachspieren werkt deze Waalse toppoliticus (ook gekend voor de ‘Oost-Europese’ ontwerpen voor nieuwe uniformen) allang niet meer.

Geen opmerkingen: