POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 26 oktober 2007

Belgische 'zorgzaamheid' - zoveelste aflevering

Zeker in tijden van grotere economische druk, van globalisering en toenemende concurrentie past het dat de regering zorgzaam omspringt met de schaarse middelen van de staat. De meerderheid van de Vlamingen vindt trouwens dat een overheid sowieso efficiënt en zeker niet verspillend moet omgaan met het geld van haar burgers, het belastinggeld.

U zult zich de protesten herinneren die de opeenvolgende paarse regeringen oogstten met hun begrotingsplannen. Verhofstadt (Open VLD) en minister van Begroting Freya Vanden Bossche (SP.A) zouden de bevolking wel eens laten zien hoe men begrotingen in evenwicht houdt of brengt. En we hebben het gezien: allerlei eenmalige maatregelen volgden, pensioenfondsen werden overgenomen en allerlei andere trucs zoals het overschatten van inkomsten en onderschatten van uitgaven, zagen het licht. Een andere, en nu massaal gebruikte truc bestond erin overheidsgebouwen te verkopen (om dan later eventueel terug te huren…). Economisten van zowat alle Vlaamse universiteiten en ongeveer alle financiële instellingen van dit land protesteerden tegen deze gang van zaken, maar tevergeefs.

Stilaan wordt de ravage duidelijk en kan elke burger in dit land de schade opmeten. Zo herinnert u zich misschien dat de verkoop van een eerste reeks overheidsgebouwen eind vorig jaar op een drafje moest worden afgerond, om de bedragen nog te kunnen opnemen in de cijfers van 2006. Begin 2007 liet Reynders de pers noteren: “We zullen tonen dat de verkopen niet altijd op het einde van het jaar moeten gebeuren”, waardoor hij halvelings liet verstaan dat de verkoopsomstandigheden veel gunstiger zouden liggen. De schatkist rekende met ongeveer 500 miljoen euro.

Ziet u de bui al hangen? De Standaard in elk geval wel: “Volgens welingelichte bronnen zou de verkoop van overheidsgebouwen momenteel nog hoogstens 100 miljoen euro opbrengen (…) Die 100 miljoen houdt trouwens rekening met de verkoop van een aantal gebouwen van Binnenlandse Zaken, maar ook daarover bestaat discussie” (24.10.2007). Het uiteindelijke bedrag zou op die manier maar 60 miljoen euro bedragen

Een goede voorbereiding is de helft van het succes, dat weet iedereen. Daarom springt het ontstellende amateurisme van deze federale ploeg opnieuw in het oog. Zo werden enkele gebouwen van de lijst ‘te verkopen overheidsgebouwen’ verwijderd omdat…het bodemattest ontbreekt.

Dit is toch allemaal niet meer ernstig?

Geen opmerkingen: