POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 31 maart 2014

Krimconflict wordt steeds internationaler – geopolitiek bepalend…

Het leek er in het begin op alsof het conflict in Oekraïne alleen ging tussen de twee erfvijanden Oekraïne en Rusland. Rusland heeft het altijd moeilijk gehad met een onafhankelijk Oekraïne, omdat het bijvoorbeeld claimde dat de Russische natie eigenlijk zijn oorsprong, zijn ontstaan heeft gekend in Kiev en de streek errond – nu dus grondgebied Oekraïne. Oekraïne dan weer beroept zich – terecht, meen ik – op het zelfbeschikkingsrecht om de soevereiniteit op het ganse grondgebied op  te eisen. Als randbemerking weze nog gesteld dat de massale russificatie een onderdeel van de problematiek uitmaakt, een problematiek die zowel tsaristische als communistische wortels heeft.
Maar in mijn essay “Amerika, het einde van het evidente rijk?” heb ik in het stukje over het kruitvat Krim over de andere spelers op dit strategisch zo belangrijke stukje grond. Want het is duidelijk dat grote geopolitieke en geostrategische belangen de Krim veel belangrijker maken dan de grootte van haar oppervlakte. De Amerikanen doen er natuurlijk alles aan om de voormalige vijand, de Sovjet-Unie, nu Rusland, zoveel mogelijk in een wurggreep te houden. Amerika is – niet toevallig – derde partij in dit conflict. Want als Amerika de Krim van Rusland afhandig kan maken, verliest Rusland een fundamentele toegangspoort tot de zuidelijke wateren.
In mijn essay had ik het over de vierde partij in dit conflict, de Krim-Tataren. En hoewel dit volk door Stalin op transport naar het oosten werd gezet, sloeg de heimwee bij heel wat Tataren toe en kwamen ganse gezinnen van dit Turkischsprekend volk terug naar hun eigen lapje grond. Intussen leefden tot juist voor het conflict uitbrak, ongeveer 300.000 Tataren terug in de Krim. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu heeft zich intussen achter de Krimtataren geschaard. Van deze Davutoglu zijn de Groot-Turkse gevoelens bekend, en op de Turkse radio- en televisievereniging TRT heeft hij zich uitgesproken voor “een bescherming van de rechten van alle Turken op de Krim”.  Turkije hecht, aldus de Turkse minister, “bijzonder veel belang aan de territoriale integriteit van Oekraïne”.  Davutoglu heeft een ontmoeting gehad met de president van nationale vereniging van Krimtataren, Mustafa Abdulcemil Kirimhoglu en heeft hem alle steun toegezegd.

Ook het Krimconflict internationaliseert zich, en dit – opnieuw – volgens geopolitieke lijnen. 

Geen opmerkingen: