POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 16 juli 2013

België wint en Vlaanderen verliest bij volgende staatshervorming

Econoom Geert Jennes van de KULeuven bracht bij de denkgroep Vives van de universiteit van Leuven een studie uit over de financieringswet en de wijzigingen die in het kader van de staatshervormingen in dit land door Di Rupo worden voorbereid. Zijn conclusie is absoluut duidelijk in zijn eenvoud: “De hervorming van de financieringswet zal de deloyale fiscale concurrentie tussen de deelstaten aanmoedigen”.  Met andere woorden: België wint, Vlaanderen verliest.
Dit is tevens de titel van een bijdrage in De Tijd (27.06.2013) waarin Wim Van de Velden de studie bespreekt. Toch goed dat er nog een (uitdunnende) schare onafhankelijke journalisten de regering met bijzonder veel kritische zin blijft volgen. Zo schrijft de journalist: “Niemand mocht verliezen. Dat was het grote politieke uitgangspunt bij de hervorming van de financieringswet. Maar volgens een nieuwe studie van Vives, het onderzoekscentrum dat verbonden is aan de KULeuven, komt daar niets van in huis.
De Vlaamse Gemeenschap is de grote verliezer, en in mindere mate ook het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap”.
Feit is dat België moet worden gefinancierd, en opnieuw zullen de Vlamingen betalen. Feit is dat de tikkende tijdbom Brussel voldoende geld moet toegeschoven krijgen om allerlei subsidieprojecten met voldoende middelen te injecteren zodat de bom verder blijft tikken en niet afgaat.


Geen opmerkingen: