POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 3 juli 2013

20 jaar geleden en nu…

Het economisch magazine Trends drukte in zijn editie van 13 juni 2013 een interessante vergelijking af tussen 20 jaar geleden en vandaag. In een wat cynische stijl, maar het schaadde geenszins de inhoud en de insteek van de vergelijking. De vergelijking sloeg op de transfers van Vlaanderen naar het zuiden van het land, in vroegere dagen door de regimepers wel eens “de zogenaamde transfers” genoemd.
20 jaar geleden berekende de Leuvense economie Paul Van Rompaey. “In 1990 bedragen die 122 miljard frank. In de jaren 80 draagt Vlaanderen 896 miljard frank (of 22,4 miljard euro) meer bij aan de sociale zekerheid dan het terugkrijgt. De cijfers zijn een minimale schatting…”.
Nu. Ondertussen worden door de jaren verschillende studies bekendgemaakt, waaronder de Abafim-studie van de Vlaamse Gemeenschap in 2004, het Warandemanifest en de analyses van het Leuvense onderzoeksinstituut Vives. “De jongste Vives-studie uit 2012 heeft het over 3,8 miljard euro aan transfers in de sociale zekerheid. Tellen we die via de begroting en de financieringswet erbij, dan loopt het bedrag op tot 6,1 miljard euro. Als de rentelasten op de schuld worden meegerekend, wordt zelfs de grens van 16 miljard euro bereikt”.


Geen opmerkingen: