POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 11 mei 2010

Transfers belemmeren economische groei


Belangrijke resultaten van een belangrijke studie. Vives, de denktank van de Leuvense universiteit voor regionaal-economische vraagstukken, maakte recent de resultaten van een studie bekend, waaruit blijkt dat “een vermindering van de transfers van Vlaanderen naar Wallonië voor beide gewesten winst oplevert: niet enkel voor Vlaanderen dat dan meer geld overhoudt, maar ook voor Wallonië dat dan minder krijgt”, aldus een verslag in De Standaard (06.05.2010).




Wat iedereen in dit land aanvoelde, maar alleen radicale nationalisten durfden zeggen, wordt hiermee wetenschappelijk bewezen. Trends publiceert de resultaten met als commentaar: “De geldstromen van noord naar zuid werken verlammend op de Waalse en Vlaamse economie. En nog geen klein beetje ook, zo toont onthullend onderzoekswerk van Vives aan” (06.05.2010).



“Verlaag de geldstromen in België van noord naar zuid met de helft, en de Waalse economie groeit 0,55% extra per jaar”, aldus de researcher van Vives. Ook de Vlaamse economie krijgt een boost van 0,38% extra groei per jaar. En belangrijk aldus Trends: “deze cijfers zijn niet het resultaat van het betere nattevingerwerk, maar zijn gebaseerd op een econometrische analyse van regionale transfers en groeicijfers in verschillende Europese landen. Dat gebeurde op cijfers van Eurostat”.



Een wetenschappelijke studie bewijst andermaal wat het Vlaams Belang al jaren beweert: de geldstromen zorgen niet alleen voor het afromen van de Vlaamse welvaart, maar zetten in Wallonië ook geen zoden aan de dijk. Door de gegarandeerde Vlaamse miljarden wordt de noodzaak aan structurele hervormingen niet aangevoeld in Wallonië. Reeds in 2004 beloofde Yves Leterme duidelijkheid te brengen inzake de juiste omvang van de transfers. De zoveelste gebroken belofte. Alleen wij hebben steeds de miljardenstromen in vraag gesteld. Dat de overheid nog steeds geen duidelijkheid wil of kan brengen, is een overduidelijke boodschap….

Geen opmerkingen: