POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 12 mei 2010

Belgische belastingen…de hoogste van de wereld


Pricewaterhouse and Cooper’s tweede zogenaamde Total Tax contribution survey bevestigt dat België het zwaarst belaste land ter wereld is. Hiermee wordt wat iedere Vlaming aanvoelt, ook nog eens wetenschappelijk bewezen en onderbouwd. Wij zijn dus allemaal de uitgeperste citroen, we zijn allemaal Honoré Gepluimd.
PwC komt tot deze stelling op basis van een 3-tal belangrijke aandachtspunten, en wij willen die graag even overlopen:


1. België heeft veel meer soorten belastingen dan waar ook ter wereld. De onderzochte landen in de studie van PwC hebben gemiddeld 45 belastingen, terwijl België er meer dan 90 heeft. Het gemiddelde belastingpercentage bedraagt in de verschillende landen ongeveer 37%, terwijl dat voor België onveranderd op 52% ligt, het hoogste van alle onderzochte landen.

2. De taxatie en het taxatiepercentage kennen ondanks de financiële en economische crisis niet onmiddellijk een dalende tendens.

3. Ook de inningkosten in België liggen bijzonder hoog. De gemiddelde kost van de inning voor alle taksen bedraagt er 1,85% van de totale opbrengst van de belastingen, wat een stuk hoger ligt dan in de rest van Europa.

U zal zich misschien herinneren, geachte lezer, dat ik als “nobele onbekende” een tijd geleden van minister Reynders antwoord kreeg op een schriftelijke vraag. Daaruit bleek dat Vlaamse vennootschappen in elk geval in verhouding veel sneller hun belastingen betalen. Daaruit bleek ook dat in verhouding Vlaamse vennootschappen beter hun belastingbrief invullen, en dat de controle achteraf nochtans eerder gericht is tegen Vlaamse vennootschappen. Ook de uitgeschreven boetes worden veel sneller betaald door de Vlaamse belastingbetaler. Wij houden deze staat letterlijk recht, en wat krijgen we ervoor in de plaats? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Geen opmerkingen: