POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 18 mei 2010

België slechts 10de meest concurrentiële economie van de EU


In 2002 haalde België nog een 8ste plaats, maar staat sinds 2004 slechts op de 10de plaats, aldus een verslag in De Standaard (10.05.2010) over het rapport van het World Economic Forum.


Het WEF meet “in totaal 8 dimensies: de voortgang naar de informatiemaatschappij, innovatie en R&D (of O&O), de liberalisering van de markten, de opbouw van een netwerkindustrie, de efficiëntie van de financiële diensten, de verbetering van het ondernemingsklimaat, sociale inclusie en duurzame ontwikkeling”.


De best presterende landen zijn onveranderd de Scandinavische landen zoals Zweden, Finland en Denemarken. België komt ook achter alle buurlanden, maar haalt het nog net voor de Zuid-Europese landen. “Voor geen enkele dimensie haalt België de top-3 van de 27 EU-lidstaten”. Voor O&O scoort dit land wel iets beter, maar dat is het dan ook. Vooral op het vlak van de informatiemaatschappij is er nog heel wat werk aan de winkel.


Ik wil tenslotte nog eens verwijzen naar de recente VIVES-studie, waaruit blijkt dat landen waar de transfers worden afgebouwd, het uiteindelijk veel beter beginnen te doen. Waarom maken de verschillende ‘Vlaamse’ partijen hier geen punt van? Wallonië kan er alleen beter van worden. Laat ons op eigen benen staan!

Geen opmerkingen: