POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 10 maart 2008

Uitgesproken goed rapport voor de politiediensten

De tevredenheid van de bevolking over de ordehandhavers in dit land, aldus een internationaal rapport van de Criminal Victimisation in International Perspective, nam het afgelopen jaar tot van 62 tot 65%. Nu kan men als burger inderdaad niet anders dan respect hebben voor die politiemensen die jaar in jaar uit hun job doen. Politiemensen die criminelen oppakken en ze nog sneller moeten laten gaan dan hun politierapport is afgewerkt, omdat het vervolgingsbeleid in België niet volgt. Het positieve cijfer in het internationaal rapport moet, wat ons betreft, volledig op het conto van de politieagenten worden geschreven.

Want het Belgisch veiligheidsbeleid doet het niet zo goed, wat de regering er ook van zegt. Zo kan men in een verslag in De Morgen(05.03.2008) lezen: “Het aantal slachtoffers van diefstallen, inbraken en overvallen is de laatste tien jaar in zogoed als alle geïndustrialiseerde landen gedaald (…) België vertoont nog een zeer lichte stijging”.

Tiens, tiens, als we het zo goed doen, waarom stijgt het aantal criminele feiten dan? Maar ‘ervaringsdeskundigen’ en andere experts hebben daar natuurlijk een antwoord op: de mensen geven gemakkelijker criminele daden aan. Wat echter helemaal net klopt met de werkelijkheid. Zo lanceerde de Belgische overheid een zogenaamd elektronisch aangiftesysteem, bedoeld om kleine diefstallen en vandalismefeiten aan te geven. Het werd een totale flop.

“België zit met 17,7% slachtoffers op zijn totale bevolking boven het internationale gemiddelde (16%)”, maar zelfs dat baart onze specialisten geen zorgen. Zegt een woordvoerder: “In onze laatste veiligheidsmonitoren lag het slachtofferschap rond 10% voor gelijkaardige feiten. Ook al stijgt dat percentage voor België in deze studie licht, het blijven kleine aantallen”.

Kleine aantallen, de slachtoffers zullen het graag horen. De bevolking laat zich door de geruststellende woordjes van experts, professoren, en andere hoge pieten niet meer in pakken. “Wij blijven ons onveilig voelen. Zo voelt 26% van de Belgen zich onveilig tot zeer onveilig als ze in het donker nog op straat zijn, tegenover 21% bij de voorlaatste meting”, aldus de progressieve krant.

Werkt men bij de politie hard tot zeer hard, dan is het even duidelijk dat een integraal veiligheidsplan in ons land nog helemaal niet draait. Veiligheid is nochtans een topprioriteit, en blijft dat ook voor het Vlaams Belang.

Geen opmerkingen: