POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 13 maart 2008

nooit meer rijden.

2 drugsdoden op twee weken in het anders zo rustige provinciestadje Roeselare zorgden voor heel wat persaandacht. In Antwerpen treft de politie in een privéwoning dan weer een uitzonderlijk hoog aantal cannabisplanten aan, een recordvangst zeg maar. Tijdens een politiecontrole in de grensstreek tussen West-Vlaanderen en Frankrijk merken de politiediensten tot hun ontzetting aan dat niet minder dan 1 op 5 (vooral Franse) gecontroleerde automobilisten onder invloed van drugs achter het stuur zat. En tenslotte stelt de VN-dienst tegen Drugs en Criminaliteit (in Metro, 11.03.2008) vast dat op wereldniveau minstens 25 miljoen mensen een ernstig drugprobleem hebben.

Welke ravage drugs in het verkeer kunnen aanrichten, bleek onlangs in het Leuvense, waar een jonge moeder, haar 11-jarig dochtertje en 2 vriendinnetjes in een gruwelijk auto-ongeval om het leven kwamen. Aan dit gruwelijk voorval lagen twee jonge Roemenen (van 18 en 20 jaar), die onder invloed van xtc-pillen door de dorpskern raasden, aan de oorsprong. Ze hielden totaal geen rekening met stoptekens, ze lapten alle snelheidsbeperkingen aan hun laars en hebben de wagen van de moeder aangereden aan een snelheid van 90 km per uur, 60 km per uur méér dan toegelaten is! De vrouw en de meisjes maakten geen enkele kans.

De reacties op dit vreselijk voorval zijn unisono: neem het rijbewijs van deze bestuurders af en laat deze jonge allochtonen nooit meer achter het stuur van een wagen. Laat hen nooit meer rijden.

Het is duidelijk dat deze maatregel noodzakelijk is, maar eigenlijk onvoldoende. Het is integendeel nodig om op zeer korte termijn het vervolgingsbeleid inzake drugs aan te scherpen. Het is duidelijk dat ook het gedoogbeleid in België aan het flirten is met de grenzen van het toelaatbare en dat er een veel strengere en efficiëntere vervolging moet komen. Dit zijn geen koorknapen en ze moeten dan ook niet zo behandeld worden.

Het is goed én nuttig dat een preventief beleid wordt gevoerd. Mensen en dan vooral jonge mensen moeten in een veel vroeger stadium beseffen dat drugs gevaarlijk zijn: gevaarlijk voor zichzelf maar ook gevaarlijk voor de maatschappij. Maar preventie alleen is niet genoeg. Onze partij eist al jaren een degelijk repressief beleid ten opzichte van drugs. Het is meer dan tijd.

Geen opmerkingen: