POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 5 maart 2008

België, internationale draaischijf van drugshandel?

Volgens een vrij alarmerend rapport van het zogenaamde International Narcotics Control Strategy Report - dat uitvoerig in De Morgen (03.03.2008) wordt geciteerd – zouden de luchthaven van Zaventem en de Antwerpse haven zowat de draaischijf zijn van de internationale drugshandel. Het Vlaams Belang – dat weet u – klaagt al langer dan vandaag de banalisering van de drugshandel en het druggebruik aan en dringt al jaren aan op een efficiëntere vervolging en bestrijding, wat door de andere, “ernstige” politieke partijen steeds weggelachen wordt als ‘paniekvoetbal’.

Het nuchtere Amerikaanse jaarrapport doet nochtans ernstig twijfelen aan de geruststellende woorden van het Belgische beleid. “Ongeveer een kwart van alle drugs stroomt uit Zuid-Amerika, vooral cocaïne, via ons land naar de Europese markt. In een vorig rapport stelde het VS-ministerie dat jaarlijks naar schatting 16 ton cocaïne via de Antwerpse haven passeert. Maar het reële cijfer ligt aanzienlijk hoger, misschien in de buurt van 60 miljoen ton”.

Het blijkt steeds te gaan om een combinatie van Colombiaanse drugs en Afrikaanse drugskoeriers: “Het aantal drugskoeriers die vanuit Afrika op de luchthaven van Zaventem aankomen, is het voorbije jaar sterk gestegen. In de loop van 2007 werden er 116 onderschept”, weet het dagblad.

Op zijn beurt wordt Zaventem steeds meer gebruikt om crimineel geld ons land binnen te brengen. “Sinds juni 2007 heeft de Belgische douane informatie over ongeveer 4,5 miljoen euro in cash die via de luchthaven werd getransporteerd. Daarvan werd slechts 670.000 euro daadwerkelijk in beslag genomen”, wat neerkomt op een schamele 15%.

Niet alleen cocaïne passeert in grote getale via ons land, ook heroïne wordt er blijkbaar met veel gemak verscheept en getransporteerd. België zou “een secundair centrum zijn voor distributie en verpakking” voor de heroïne, die via de Balkanroute naar Europa komt. In 2006 goed voor 277 kilo, in 2007 werd al 522 kilo onderschept (en vooral via Turkse vrachtwagens).

Tenslotte nog dit: via allerlei rapporten wordt ook duidelijk dat de nachtwinkels in dit ganse circuit een belangrijke schakel zouden kunnen spelen als illegale bankkantoren. Het internationale rapport geeft bijvoorbeeld aan dat de Belgische fiscus jaarlijks 384 miljoen euro aan belastingontvangsten verliest als gevolg van de fraude in die sector.

Misschien kan de premier zijn beleid eens wat aanscherpen, zodat België in het buitenland niet steeds vaker in verband wordt gebracht met criminaliteit? Misschien eerder hierin investeren dan steeds weer de boze Vlaamse separatisten met alle zonden van Israêl beladen?

Geen opmerkingen: