POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 19 november 2007

Onze koopkracht daalt

Ook het volgend bericht vonden we enkel in de gratis Metro-krant terug (14.11.2007), kwestie van de bestaande onrust niet te doen aanzwellen? Feit is dat wat iedereen in de eigen geldbeugel aanvoelt en met een zekere gelatenheid ook verwacht, nu officieel gemaakt wordt. “Het gerenommeerde marktonderzoeksbureau Growth for Knowledge is klaar met zijn jaarlijkse koopkrachtstudie over 40 Europese landen. Daaruit blijkt dat België momenteel op nummer 12 staat in de rangschikking, één plaats lager dan vorig jaar. In 2005 stond ons land nog op plaats 8”.

Wilt u nog wat cijfers? Jaarlijks strijkt de gemiddelde Belg – volgens deze studie – netto 17.143 euro op, terwijl dat voor een Zwitser gemiddeld netto ruim 27.000 euro is, net als voor een Luxemburger. Ook al onze buurlanden en de landen in de onmiddellijke omgeving doen het beter dan wij: Noorwegen, Denemarken, IJsland, het Verenigd Koninkrijjk, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Zweden.

Dit is dus de rauwe realiteit. Té lang hebben Vlamingen meegewerkt in de Belgische klucht. Met het verschijnen van het Manifest voor een Zelfstandig Vlaanderen van de denkgroep ‘In de Warande’ werd eindelijk de totale omvang van de jaarlijkse transfersmolen duidelijk. Het actievere deel van België (wij overdrijven en veralgemenen, ik weet het wel) worden stilaan gefrustreerd dat de zaken niet vooruitgaan. Het is als met de auto rijden, waarbij de ene chauffeur voortdurend op het rempedaal gaat staan. De bestuurder die vooruit wilt, zal uiteindelijk de sleutels uit het contact halen.

Wedden dat we het met zo’n Belgische constructie, én met of zonder oranje-blauw, volgend jaar opnieuw een stuk slechter doen? Ondertussen hypothekeren wij de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Geen opmerkingen: