POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 9 november 2007

De bocht is genomen

CD&V heeft de bocht genomen, het Vlaamse elan is er helemaal uit. Definitief? Wij vrezen van wel. Het liep allemaal zo vlotjes en zo gladjes in de commissie Binnenlandse Zaken, en de Vlaamse eenheid, niet alleen tussen de zogenaamde Vlaamse meerderheidspartijen maar zelfs met het ‘vermaledijde’ Vlaams Belang, was te mooi om waar te zijn. De Vlamingen die droomden van een staatshervorming, mogen nu wakker worden. De Vlamingen met hun hang naar ‘redelijkheid’, naar ‘vooruit’, naar gematigdheid, heeft “men” weer liggen.

Waarom opeens het Hof zich met een echt politiek statement op de voorgrond moest werken, is niet onmiddellijk duidelijk. Tenzij Leterme zijn eigen politieke bocht niet zelf wilde aankondigen natuurlijk. Zoals ook CD&V-voorzitter Vandeurzen het volgens De Standaard (09.11.2007) niet aandurfde in het Canvas-programma de Vlaamse bocht te komen uitleggen.

De boodschap van de koning voor de Vlamingen is duidelijk: hij onderstreepte vooral “de noodzakelijke samenhang van België” (Het Laatste Nieuws, 09.11.2007). Met andere woorden, het aloude ‘Werkt en zwijgt’ is terug van nooit weggeweest. Wil de Franstalige minderheid namelijk geen staatshervorming in het regeerakkoord, dan komt er ook geen staatshervorming.

En N-VA in dit drama? Het wordt steeds onduidelijker wat hun rol in het zogenaamd Vlaams Kartel is, was en in de toekomst nog kan zijn. De stem van de Vlaamse kiezer op dit zogenaamde Vlaamse Kartel is een grove vergissing gebleken. De afgang is dus totaal. Plat op de buik en nog platter dus.

De commissie van wijzen, waarmee het hof – en dus indirect de zogenaamde Vlaamse meerderheidspartijen – de Vlaamse kiezer wil paaien, kan onmogelijk meer opleveren dan wijlen de Costa of het Forum: niets dus. Voorzitter Frank Vanhecke verwoordt het zo: “Kennelijk kan in de coulissen van het koninklijk paleis een theaterstuk worden voorbereid waarin de Vlaamse kiezers opzijgezet worden die zeer duidelijk hebben gesteld dat een sociaal-economische politiek onmogelijk is zonder staatshervorming” (Het Laatste Nieuws, 09.11.2007).

Geen opmerkingen: