POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 12 november 2007

De koning knutselt

Na de 2de bocht van einde vorige week (door CD&V-voorzitter Vandeurzen) is oranje-blauw terug bij af, alleen is B-H-V met 5 maanden vertraging – én een half uurtje vergaderen – in de commissie Binnenlandse Zaken gestemd. Héél ver zijn we dus nog niet.

Leterme werd vorige week door de koning aangepord om vooral zijn formatiegesprekken verder te zetten, en snel een regering op poten te zetten met een sociaal-economisch programma. Het communautaire luik werd door het hof op de Griekse kalender gezet: de 2 parlementsvoorzitters zouden een aftastend gesprek beginnen over de staatshervorming. Herman De Croo hierover (De Morgen, 12.11.2007): “(Er komt geen staatshervorming) voor 2009, want men is te angstig voor de verkiezingen”. CD&V kon zich in eerste instantie best vinden in deze oplossing (waardoor ze een eerste bocht nam en haar verkiezingsprogramma ‘pour le besoin de la cause’ even vergat), maar – onder druk van N-VA? Onder druk van een andere analyse van de politieke toestand? Wie zal het zeggen? – amper één dag later nam ze een tweede bocht en keerde ze op haar stappen terug.

Dezelfde De Croo: “Het communiqué van het paleis vorige week was minstens ingegeven door Leterme. En die wordt dan achteraf in zijn hemd gezet door zijn eigen kartel”.

Vandaag opnieuw een op het eerste gezicht ‘vreemde stap’: de koning meldt dat hij de communautaire gesprekken zal voeren, waarmee hij de twee parlementsvoorzitters aan de kant zet. De pers is scherp: “Aangezien dat soort contacten met partijvoorzitters normaal aan een formateur toekomt en Yves Leterme zijn opdracht nog niet heeft teruggegeven, is dat een erg opmerkelijk initiatief”. Voor ons is dit een duidelijk politiek signaal vanuit Laken, niet mis voor een koning die zich zogezegd niet met politiek bezighoudt…

In De Morgen steigeren de Franstalige socialisten bij monde van professor Uyttendaele bij zoveel politieke machtsdrift van Albert II. Protesteren zij omdat de koning democratische rechtsregels aan zijn laars lapt? Neen, zij roepen moord en brand omdat Albert II pogingen doet om oranje-blauw te redden, een formule dus waar de corrupte PS niet vertegenwoordigd zou zijn. En de Franstalige socialisten roepen vooral moord en brand omdat Albert op die manier een rol zou aanvaarden in een stuk waarin “de meerderheid (waarmee B-H-V in de commissie werd gestemd) een combinatie was van de stemmen van de democratische partijen en die van een triomferend Vlaams Belang. De Franstalige democraten hadden graag een verontruste reactie van het paleis op deze uitschuiver gezien”.

Albert II een slachtoffer? Precies alsof het de eerste keer is dat het Belgische hof het nodig vindt zich te moeien met het politieke leven! Albert II is een niet onbelangrijke pion van het Belgische establishment, waartoe ook de PS behoort. Het is in die functie dat hij alle middelen aanwendt om België – én zijn vetbetaalde functie uiteindelijk – te redden. Zo’n slachtoffer is hij dus niet, wel integendeel.

De Vlaamse zogenaamde meerderheidspartijen zijn in elk geval gewaarschuwd: het hof bemoeit zich opnieuw intens politiek met de gang van zaken en dat belooft weinig of niets goeds.

Geen opmerkingen: