POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 3 december 2013

Kwart van de burgers komt amper rond

De regering en een rits ministers mogen dan al wel beweren dat de economische crisis in de EU-zone stilaan achter de rug is, de burgers, de consumenten, u en ik, wij kijken nog steeds aan tegen de gevolgen van die neergang. Het incassobureau Justitia laat in Het Laatste Nieuws weten dat een kwart van de burgers nog amper rond komt. “Eén op de drie betaalt zelfs de facturen niet of te laat”. Een economisch en financieel gevaarlijke situatie.
23% van de burgers, aldus het bericht van 20 november, zegt geen geld meer over te hebben na de betaling van alle facturen. “Een kwart van de mensen is ongerust dat er een onverwachte rekening in de bus valt”.
De redenen voor de financiële problemen? Jobverlies, en de hoge energie- en brandstofprijzen.
Op Europees vlak loopt het verlies door niet betaalde facturen op tot 350 miljard euro – kunt u zich een voorstelling maken van 350 miljard euro? Voor België gaat het om ongeveer 9,2 miljard euro.

Volgende vaststelling zal allicht niemand meer verwonderen: “In landen als Griekenland (44%), Hongarije (47%), Portugal en Italië (elk 29%) en Frankrijk (35%) zijn er procentueel nog meer mensen die zeggen onvoldoende inkomsten te hebben. Meer naar het noorden daalt dat percentage. Zo is slechts 14% van de Denen arm en 17% van de Noren”. 

1 opmerking:

Quinten zei

Zeer opmerkelijk. Ik denk ook dat deze cijfers sindsdien nauwelijks zijn verminderd. Een betere samenwerking tussen gemeentes, schuldsanering en het incassobureau zou al een flinke verbetering betekenen.