POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 4 december 2013

Ook voor de Nederlandse liberalen is Verhofstadt een brug te ver

Het Nieuwsblad maakte een paar weken geleden bekend dat de positie van Guy Verhofstadt als fractieleider van de Europese liberalen in het Europees Parlement danig onder vuur ligt. In Nederland dit keer. Het was niet de eerste keer – deze gepatenteerde machtsmens heeft het bijvoorbeeld niet erg begrepen op een verregaande federalisering van België, hij heeft een gloeiende hekel aan Vlaams-nationalisten (aan àllemaal…) – en het zal allicht niet de laatste keer zijn.
Het parlementslid Mark Verheijen stelde met naam dat Verhofstadt een groter gevaar was voor Europa dan Geert Wilders of Marine Le Pen. Hij zei (terecht, wat mij betreft): “Eurofielen maken mensen bang voor overwicht vanuit Brussel en ondergraven daardoor het draagvlak voor Europa”. Dat lijkt ook te kloppen: steeds meer soevereiniteit wordt ons afgenomen. Steeds meer omzettingen van Europese richtlijnen in nationale wetgeving passeren bijvoorbeeld in de Kamer, waar men géén bezwaren mag opperen want “Europa legt het ons nu eenmaal op”…
Men zal zich herinneren dat ook Fritz Bolkestein de heer Verhofstadt, het orakel uit Gent, had gekapitteld. Verhofstadt lijkt zich op zijn EU-dromen door geen enkel beletsels tegenhouden, door geen enkele hindernis, ook niet als ze van democratische aard zouden zijn.

Zoveel geweld tegen één van de hogepriesters van het EU-geloof: dat kan niet ongemoeid worden gelaten. EU-commissaris Nellie Kroes, één van die machtige EU-dames die ons besturen, bewees dat ze de “Belgische situatie” toch wel aardig onder de knie heeft. Ze verklaarde: “Federalisme in België betekent iets anders dan wat sommige Nederlanders interpreteren. In België is federalisme immers het feit dat het Vlaamse en het Wallonische landsdeel samenwerken in één koninkrijk”. Is het werkelijk dat, mevrouw de commissaris? Is dat federalisme? 

Geen opmerkingen: