POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 20 december 2012

Wordt ook 2013 een slecht economisch jaar?


Spijtig misschien voor Di Rupo I – maar tezelfdertijd typisch voor elke Belgische regering: de eigen cijfers altijd beter voorstellen dan ze zijn: 2013 dreigt een slecht economisch jaar te worden. De economie zou zelfs krimpen met 0,1%, aldus cijfers die de Nationale Bank onlangs bekend hebben gemaakt.
Daarmee samenhangend verwacht de NBB dat de werkloosheidsgraad zal oplopen naar 8,1%.
Opmerkelijk, aldus een verslag in De Standaard (11.12.2012), omdat een maand geleden het Planbureau en de Europese Commissie nog uitgingen van een economische groei van 0,7%, beter dus dan het Europese gemiddelde. Niet toevallig ook een cijfer waarmee deze regering zich stoer op de borst sloeg.  Een verschil dus met de stelling van de NBB, een verschil van 0,8%.
De Nationale Bank gaat trouwens nog een stuk verder en stelt dat het relatief beperkte pakket aan relancemaatregelen de economie niet echt vooruit zal helpen, integendeel, de groei zou hierdoor zelfs nog zakken met 0,1%. Het aantal werklozen, aldus een verslag in De Tijd (11.12.2012) zou in 2013 met 75.000 eenheden toenemen op twee jaar tijd. De overheid zal door de tegenvallende cijfers op zoek moeten naar 2,4 miljard euro bijkomende besparingen – of belastinginkomsten. Ook verontrustend blijft de negatieve berichten dat de loonkosten in dit land sterker blijven stijgen dan in onze buurlanden.
En in 2014 hebben we dus de moeder aller verkiezingen….Durven de Vlamingen de noodzakelijke ingrijpende keuzes maken? 

Geen opmerkingen: