POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 10 december 2012

Jazeker, volkeren verdwijnen – zelfs vandaag nog


Bepaalde progressieve krachten verwijten ons een overtrokken nationalisme, een nationalisme van paniekvoetbal als het ware: alsof volkeren zomààr verdwijnen, op enkele maanden of jaren tijd. Alsof het Vlaamse volk onder zo’n geweldige druk staat, dat het in de eerste jaren zou kunnen verdwijnen.
Nochtans leveren diezelfde progressieve krachten soms zelfs het bewijs van hetgeen ze dagelijks – in de strijd tegen ‘extreem-rechts’ weet je wel – in twijfel trekken. Want laat ons wel wezen: volkeren verdwijnen wel degelijk in deze geglobaliseerde wereld.  Zo pakte De Morgen in haar weekendeditie van 8-9 december uit met een pakkende reportage over fotograaf Jimmy Nelson, een wereldbekende fotograaf die tot uitsterven gedoemde culturen op de gevoelige lens probeert vast te leggen. Nu het nog kan.
De Samburu uit Kenia, de Kazachen uit Mongolië, de Papoea uit Nieuw-Guinea, de Nenets uit Rusland, de Dropka uit India: “Ze zijn er nog. Maar hun traditionele manier van leven verdwijnt zienderogen. 80% van de mensen die ik heb bezocht, hebben een gsm. De wereld is in beweging, die volkeren bewegen mee. In die transitie wil iedereen worden zoals wij. Ze realiseren zich niet dat hun traditionele uiterlijk uniek en buitengewoon is. Wij wel, want wij hebben het achter ons gelaten”.
Wil ik de Vlamingen vergelijken met natuurvolkeren in de meest afgelegen gebieden ter wereld? Natuurlijk niet. Maar de gevaren die hen op een existentiële manier bedreigen, bedreigen natuurlijk ook de Vlaamse, de Nederlandse cultuur: het verdwijnen van de verschillen, de rijkdom van deze wereld. 

Geen opmerkingen: