POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 12 december 2012

Marokkaanse macho’s in Nederland


In Nederland heeft men te vaak de politieke correcte pen gehanteerd als het erom ging de problemen bij naam te noemen. Over de achtergrond van de verdachten van zware fysieke agressie – soms met de dood tot gevolg – werd te vaak gezwegen, en het lijkt dat dit taboe bij onze noorderburen stilaan tot het verleden behoort.
Neem nu de doodslag van een grensrechter na een voetbalwedstrijd. In België zwijgen de media als vermoord als het over de etnische achtergrond gaat, terwijl men in Nederland steeds beter begint te beseffen dat juist die achtergrond een deel van het probleem vormt. Zo schrijft men in De Volkskrant: “De betrokken jeugdspelers zijn lid van een voetbalclub die zijn spelertjes recruteert uit Amsterdam-West en omstreken. De verdachten blijken van Marokkaanse en Antilliaanse huize te zijn”.  En verder: “Er is sprake van crimineel groepsgedrag met een etnisch tintje” (10.12.2012)
De commentator windt er geen doekjes om: “De betrokken verdachten zijn vaak Marokkaanse jongemannen. Ze zijn in Nederland geboren en getogen, van huis uit krijgen zij een zeer negatief beeld mee over de Nederlandse samenleving (…) Ze hebben schijt aan regels. Een autoriteit, anders dan de vader, de broer of familieoudste, wordt niet geaccepteerd. Waarom zou je integreren in een samenleving die je niet ziet zitten?”
De Nederlandse overheid, aldus de journalist, heeft het probleem lang niet willen zien, “bang te worden beschuldigd van racisme of discriminatie. De wetenschap sloofde zich uit in verklaringen, waarin geen plaats is voor etniciteit of cultuur. De overheid kwam een aantal jaar geleden met goedbedoelde imagocampagnes met prachtige kleurenfoto’s van goed geïntegreerde Marokkanen. ‘Hoe leuk zijn de Marokkanen?’ Alleen al het stellen van de vraag had een teken aan de wand moeten zijn”.
België zit nog steeds in de fase van prachtige kleurenfoto’s. Een ernstig debat mét inbegrip van de etnische factor is hier nog steeds onmogelijk. Spijtig. 

Geen opmerkingen: