POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 23 april 2010

Een dag vol activiteiten - terwijl het regime op apegapen ligt

“C’est scandaleux!” riep een Franstalige politicus gisteren hysterisch door de wandelgangen, toen hij doorhad dat onze voltallige Kamer- en Senaatsfractie het plenum van de Kamer even gebruikte voor een politieke actie – annex spandoek en Vlaamse Leeuw .

Wij konden gisteren niet anders dan vaststellen dat het ultieme bewijs werd geleverd van het totale failliet van het Belgisch systeem. Na het circus, waarbij het Parlement als ‘de soevereine instelling van de natie’ door het Hof volledig aan de kant werd gezet, verspreidde onze partij een persmededeling, waarin we de eerste minister Leterme opriepen in juni de wil van de kiezer te ondergaan. Maar: verkiezingen kunnen evenwel enkel rechtmatig plaatsvinden wanneer de kieskring BHV is gesplitst. Daarom werd door het Vlaams Belang aan de Kamervoorzitter het verzoek overgemaakt om deze gisterennamiddag het BHV-voorstel in plenaire te agenderen zodat het ook onmiddellijk nog kon worden goedgekeurd (ons voorstel werd in de voormiddag afgegeven).

Tijdens de Conferentie van de Voorzitters in de korte namiddag werd door de meerderheid dan weer beslist om de plenaire vergadering van gisteren af te gelasten. CD&V en VLD hebben een bocht van 180 graden gemaakt: vanmorgen eisten ze nog met luide stem de agendering van de splitsingsvoorstellen, nu blijkt dat alles naar de Griekse kalenden mag verschoven worden. Deze ommekeer gebeurde overduidelijk onder druk van het Hof. Het Vlaams Belang is bijzonder verbolgen over deze volstrekt ondemocratische gang van zaken. Wat hier gebeurt, gaat lijnrecht in tegen de grondwettelijke bevoegdheden van de Kamer. In plaats van de volksvertegenwoordiging te dienen, ontpopt Kamervoorzitter Dewael zich tot een marionet van het Koningshuis.

Voor de zoveelste keer blijkt dat België en democratie niet samengaan. Het is voor het Vlaams Belang een van de belangrijkste redenen waarom dit land zo snel mogelijk moet worden gesplitst . En gezien de sterke eensgezindheid bij de Franstalige partijen deed het Vlaams Belang gisteren ook het voorstel om dit weekeinde nog strategisch overleg te organiseren met alle Vlaamse partijvoorzitters. Op dit overleg moet politiek Vlaanderen eindelijk de ordelijke boedelscheiding voorbereiden.

Geen opmerkingen: