POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 19 april 2010

De afwezigheid van de pers en de ‘irrelevantie’ van het Vlaams Belang


Stel: u houdt als tweede grootste politieke partij een actualiteitscongres op een moment dat het land op de rand van een zware regimecrisis staat. U slaagt erin om veel méér dan 1.000 congresgangers bijeen te brengen. Dan kan en moet u er toch van uitgaan dat de pers hier uitgebreid zal over informeren, dat de kopstukken zullen worden geïnterviewd en er achtergrondartikels in de schrijvende pers zullen verschijnen. Niet zo in België natuurlijk, waar noch VRT noch VTM het nodig vonden om ook maar één woord te wijden aan het congres van het Vlaams Belang. Compleet doodgezwegen.



Helemaal niet onschuldig natuurlijk, die afwezigheid. Eerst poneert de pers dat het Vlaams Belang totaal irrelevant is geworden, vervolgens wordt over belangrijke activiteiten van de politieke partij niet meer bericht, waardoor uiteindelijk de stelling ‘bewezen’ kan worden dat het Vlaams Belang irrelevant is geworden.


Ook doodgezwegen werd het even belangrijke en razend interessante colloquium van Pro Flandria, het netwerk van ondernemers en academici, over de “Europese waarden en normen”. Twee dagen lang werd in Leuven over en weer gediscussieerd tussen professoren, auteurs, bedrijfsleiders, Vlaamse toplui. Een 300-tal aandachtige aanwezigen luisterden naar tussenkomsten van topauteurs als Frits Bolkestein, Roger Scruton, Gerard Bodifiee, Matthias Storme en vele anderen.


Twee maal massale afwezigheid van de pers op belangrijke Vlaamse activiteiten. Of het nog allemaal toeval kan zijn?