POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 11 april 2011

Schuldig verzuim

Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog kon je je politiek decennialang niet meer “rechts” opstellen. “Rechts” was fout, “rechts” stond voor collaboratie met de nazi’s en de fascisten. Wie moreel gezien aan de ‘juiste’ kant wilde staan, moest “links” zijn, progressief. Dat allemaal in combinatie met de dekolonisatie in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw, en het zal niemand verwonderen dat menige Vlaamse knaap en jonge dame een foto van Che Guevara op zijn of haar slaapkamer had hangen.
Ook in menig katholiek schoolinstituut werd door min of meer zweverige priesters en jonge godsdienstleraars danig gedweept met “christenen voor het socialisme”. Zelfs vanuit het Oostblok werden aarzelende stapjes naar een “socialisme met een menselijke gelaat “ gezet en werd even gedacht dat een “Praagse Lente” tot de mogelijkheden behoorde. Tot de dreunende stiefels van het Rode Leger hieraan een einde maakten.
De dekolonisatie gebeurde ook in hetzelfde linkserige sfeertje van moreel gelijk. En de leiders, die in de voormalige kolonies op het schild werden geheven, kregen bijna allemaal het ‘nihil obstat’ mee van de pausen van Europese linkse kerk. Boumédienne, Castro, Nyerere, Khadaffi werden met een grote, maar naïeve gretigheid opgenomen in het rijtje van “wereldbevrijders”.
Te vroeg, zo bleek. Allerlei “rechtse” alternatieve clubjes en verenigingen probeerden jarenlang tegengas te geven, vaak op een onhandige, stuntelige manier. Met de val van de Muur werd opeens een stevig stuk van de fundamenten weggeslagen. De Arabische revoltes veroorzaken – cynisch genoeg – een tsunami op wat nog overblijft van het “socialisme van het omhoog geheven vingertje”, het socialisme van het grote gelijk.
Zo blijken de Vlaamse socialisten volgens krantenberichten te eisen dat nog dit jaar schoon schip wordt gemaakt bij de Socialistische Internationale. Al de vermelde lieden, alsook andere, eveneens minder frisse figuren als Gbagbo, Ben Ali, Moebarak, maakten namelijk nog steeds deel uit van het clubje van de socialistische wereldverbeteraars. Schuldig verzuim van de Vlaamse socialisten, zegt u?

Geen opmerkingen: