POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 29 april 2011

Nog liever Oost-Europeanen dan Walen

De meest recente cijfers die ik van minister Milquet mocht ontvangen, wezen op een lichte verbetering, maar het feit blijft als een paal boven water dat te weinig Franstalige werklozen ernstige inspanningen leveren om een job te vinden. Nochtans is er niet ingevulde werkgelegenheid genoeg in Vlaanderen. De Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA ging op onderzoek uit in West-Vlaamse bedrijven, en zopas werden de resultaten bekendgemaakt.
Hieruit blijkt dat al van alles geprobeerd werd om werkzoekenden uit het zuiden aan te trekken. Maar: “de stok achter de deur om een job te aanvaarden, ontbreekt duidelijk”, aldus een woordvoerder. Aan de inspanningen zal het niet gelegen hebben: “Wij hebben van alles geprobeerd om deze mensen toch maar bij ons aan het werk te zetten, zoals gratis busdiensten richting West-Vlaanderen omdat de afstand een probleem zou zijn. Maar niks blijkt te helpen”.
West-Vlaamse bedrijven hebben een afkeer van de ‘hangmatcultuur’ bij Waalse werklozen, aldus een verslag in Het Nieuwsblad (23.04.2011), daarom worden nog sneller Oost-Europeanen ingeschakeld. En Fransen, maar daar komt vanaf volgend jaar een kink in de kabel: “Die Franse arbeidskrachten nemen gretig die Vlaamse jobs aan, door het voordelige sociale statuut. Zo hoeven ze bij ons geen belastingen te betalen, maar vallen ze toch on de Belgische sociale zekerheid”. Vanaf volgend jaar – ondanks inspanningen en vragen terzake onder andere van uw dienaar, maar ook bijvoorbeeld van Koen Bultinck in een vorige legislatuur – valt dat statuut voor nieuwe grensarbeiders weg.
Verschillende bedrijfsleiders in onze provincie zitten dus met de handen in het haar. En trekken ze steeds vaker arbeidskrachten in Oost-Europa aan om de leemten op te vullen. “Is het niet een beetje de wereld op zijn kop dat we in het Oostblok mensen gaan weghalen, terwijl er 30 kilometer over de taalgrens nog voldoende arbeidskrachten beschikbaar zijn?”

2 opmerkingen:

Frank zei

'hangmatcultuur' bij Waalse werklozen ?
Wat over de 200000 vlaamse werklozen ??????????????????????????????
Waarom nemen ze liever Oost-Europeanen dan Walen ? Omdat het minder kost is voor de bedrijven, zo simpel is dat.
En trouwens, er zijn dubbel zo veel franstaligen aan het werk in vlaanderen dan vlamingen aan het werk in Wallonie.
Waarom moet u altijd liggen ?
"Savez-vous, outre le sectarisme de leur idées, ce qui fait la différence entre des parties extrêmes et d'autres plus ouverts? L'amplitude des mensonges. Les partis des extrêmes mentent plus largement et plus dangereusement."

PETER LOGGHE zei

Als er zoveel Franstaligen in Vlaanderen werken, waarom is de werkloosheid in Wallonië nog zo hoog?Maar voor mij geen probleem: als u inderdaad met mij vaststelt, dat men de zaken op een totaal andere manier ziet en wil verbeteren, waarom dan de gemeenschappen gewoon niet vrij laten om de werkbemiddeling en werkgelegenheidspolitiek zélf te regelen? Iedereen wordt er beter van, of niet soms?