POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

donderdag 14 april 2011

Drugsverslaafde steekt moeder dood

Och, ik weet het wel, het is maar een faits-divers, een persberichtje tussen de zovele. Maar toch. Een jonge man stak onlangs zijn moeder neer, ze overleed ter plaatse. “Feit is wel dat x al een lang parcours heeft afgelegd op het vlak van drugs en psychiatrische instellingen”, weet Het Laatste Nieuws over dit steekincident te vertellen (12.04.2011).
Het gebeurde eerder al, en het zal zeker niet het laatste zwaar incident zijn, waar drugs mee gemoeid zijn. Drugs leiden inderdaad in niet weinig gevallen tot zware afhankelijkheid, allerlei psychische waanideeën en zelfs moordpogingen. Het mag dan al dan onduidelijk zijn of de schutter in het Nederlandse Alphen aan de Rijn onder invloed van drugs handelde, feit is in elk geval dat drugs mee aan de basis lagen van nogal wat zware incidenten, in België net als in het buitenland.
Er zijn voldoende nationale en internationale studies die aantonen dat druggebruik, langdurig druggebruik voor bepaalde aandoeningen in de hersenen zorgen. Het is een gesel, die wat ons betreft niet hard genoeg kan worden aangepakt. Volgens het parket ging het in het hierboven vermeld geval “om een uit de hand gelopen ruzie”. Nu lijkt het er wel op dat zwaar druggebruik in elk geval een verzwarende factor is die gemakkelijker kan leiden tot dit soort zware incidenten.
Eigenlijk zou de politieke wereld bij dit soort incidenten even moeten stilhouden en daar de politieke conclusies moeten uit trekken.

Geen opmerkingen: