POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

vrijdag 2 juli 2010

Netjes binnen de Belgische lijntjes…


Er was een tijd dat N-VA zich als enige Vlaamse partij – als wij eventjes, voor het gemak, het Vlaams Belang niet meetellen natuurlijk – fier op de borst sloeg. Zij was voor Vlaamse onafhankelijkheid en ging zich niet laten ringeloren aan Belgische blokkeringsmechanismen als daar zijn het cordon sanitaire. Integendeel, N-VA liet meermaals verstaan géén rekening te zullen houden met het cordon sanitaire.Intussen zien we wat we zien. De afgelopen dagen liepen tal van verenigingen en belangengroepen langs bij informateur Bart De Wever, in die mate zelfs dat de vergelijking opdook met de informatieopdracht van Didier Reynders in 2007. Zowat iedereen is ondertussen langs geweest, alleen nog niet de duivenbond van Zichem-Zussen-Bolder …en het Vlaams Belang. In een persbericht steken Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans hun ontgoocheling niet onder stoelen of banken: “De partij van Bart De Wever verklaarde in het verleden tegen het cordon sanitaire te zijn, maar blijkt het in de praktijk strikt toe te passen”. Dat een zelfverklaarde Vlaams-nationalist de onafhankelijkheidspartij Vlaams Belang weigert uit te nodigen voor een gesprek, voorspelt alvast weinig goeds voor de komende communautaire onderhandelingen.


Menig Vlaams nationalist zal de ondubbelzinnige conclusie van Mark Grammens onderschrijven: “Vergissen we ons niet, dan werd hij (De Wever) niet verkozen om België te redden maar om Vlaanderen tot stand te brengen (…)”. En verder: “Zal onder premier Di Rupo en zijn wegbereider De Wever een einde worden gemaakt aan de jaarlijks toenemende stroom van miljarden euro die van Vlaanderen naar Wallonië (en Brussel) vloeien? Waarom praat men daar ineens niet meer over in Vlaanderen, terwijl men aan Franstalige zijde doorgaat met dagelijks te beklemtonen dat er geen hervorming zal komen van de sociale zekerheid of de fiscaliteit, die thans ten voordele van Wallonië spelen?”


De Wever is in snel tempo krediet aan het verliezen in Vlaanderen. Veel Vlaams-nationale middens, veel Vlaamse ondernemers, veel Vlamingen tout court, hadden onder meer oprecht gehoopt dat De Wever tenminste ook met de onafhankelijkheidspartij Vlaams Belang rond tafel ging zitten. Quod non. Bart De Wever blijft dus mooi binnen de Belgische lijntjes kleuren. Dit belooft inderdaad niet veel goeds.

Geen opmerkingen: