POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 7 juli 2010

Besparingen en cordon sanitaire…


We berichtten u vorig week al over het feit dat Bart De Wever, N-VA-voorzitter, het niet nodig vond om het Vlaams Belang uit te nodigen op het overleg dat hij eind vorig week met alle partijvoorzitters organiseerde. Sommige kranten – niet toevallig de zogenaamde kwaliteitskranten van Vlaanderen – deden daar nogal schamper over. Voor sommige kranten is het Vlaams Belang met name een bijna onbenullige partij geworden, waar best géén rekening mee wordt gehouden.Nu goed, als we die lijn even aanhouden, dan eindigen we vrij snel in absurdistan. Open VLD en SP.A hebben met name juist geteld één kamerzetel meer dan Vlaams Belang. CdH heeft maar 9 zetels, en Ecolo zelfs maar 8. Groen! bengelt helemaal achteraan met 5 zetels en wordt toch uitgenodigd voor een ernstig gesprek over onder andere besparingen. En over de staatshervorming.


De Wever kleurt dus mooi tussen de Belgische lijntjes. Spijtig, want had hij vorige week bijvoorbeeld even een blik willen werpen op het jongste nummer van “Financieel-Economische Commentaren” (een uitgave van de Vlaams Belang-studiedienst), dan had hij daaruit kunnen leren dat ook het Vlaams Belang heel wat relevante en bruikbare voorstellen heeft om het overheidstekort in België drastisch in te perken. En natuurlijk willen wij dat de transfers tussen Vlaanderen en rest van België ophouden, maar wij beseffen natuurlijk ook dat daarmee de kous niet af is. Wij moeten naar een slanker overheidsapparaat. De uitgaven moeten beperkter en gerichter gebeuren (de hoogste ambtenarenpensioenen moeten naar beneden en het brugpensioen moet toch gebruikt worden voor zijn oorspronkelijk doel). Wij moeten vooral naar homogene bevoegdheidspakketten zodat de federale verspilling ophoudt, en de overheid moet zich beperken tot zijn kerntaken.


Met andere woorden: véél van onze voorstellen zijn ‘mainstream’ in Vlaanderen. Andere voorstellen zijn origineel, maar zijn zeker vatbaar voor discussie. Het kan dus niet aan de ‘onbenulligheid’ van onze voorstellen liggen, dat wij niet werden uitgenodigd. Waarschijnlijk wil Bart De Wever ‘zijn’ project niet in gevaar brengen door de separatisten van het Vlaams Belang uit te nodigen. ‘Pour le besoin de la cause’ wordt het cordon sanitaire dus eventjes verder gezet. ‘Grensverleggend’ is wel wat anders natuurlijk…


Kennismaken met deze tweemaandelijkse nieuwsbrief kan door een berichtje te sturen naar fec@vlaamsbelang.org. Gratis en boordevol bruikbare informatie.

Geen opmerkingen: