POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 8 juli 2010

Communautaire scheeftrekking nummer 11.237


Is er nog één thema in dit land waar geen fundamentele dualiteit blijkt tussen de twee staten? Volgens een opiniepeiling, een CEO-poll van Trends bij heel wat bedrijfsleiders inzake de mogelijkheid om de belastingen te verhogen om de begroting in evenwicht te krijgen, blijkt althans dat ook op dit vlak Vlamingen en Franstaligen er helemaal anders over denken.



“Zowat 66% van de CEO’s is tegen een verhoging van de belastingen, zelfs als daar een verlaging van de lasten op arbeid tegenover staat (…) Opmerkelijk is dat de weerstand fors hoger is bij de Nederlandstalige ondernemers (70%) dan bij de Franstalige (55%). Ook de splitsing van de sociale zekerheid geeft een opmerkelijke taalbreuklijn. Op de vraag of men voor een splitsing is, antwoordt 53,5% van de Nederlandstalige ondernemers positief, terwijl slechts 11% langs Franstalige kant dat idee genegen is”.


Op welke manier communautaire onderhandelingen hier nog een uitweg zullen aangeven, is allicht nog niet de vraag – onderhandelingen tussen potentiële regeringspartners moeten immers nog beginnen – maar het wordt alsmaar duidelijker dat de twee staten totaal verschillende wegen opgaan.

Geen opmerkingen: