POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 25 februari 2010

Steeds meer wanbetalers in Wallonië – maar toch géén communautaire verschillen

Een interessant artikel in De Standaard (11.02.2010): “In verhouding tot de bevolking telt Wallonië nu al dubbel zoveel wanbetalers als Vlaanderen”. Interessant genoeg om de volledige inhoud goed te lezen. Want kredieten en betalingsachterstand moeten ons als verantwoorde politici zeker interesseren.




“Eerder werd al bekend dat de Belgen niet alleen steeds meer kredieten afsluiten, maar dat ook hun betalingsachterstand snel oploopt (…) Nieuw is dat de Nationale Bank ook het aantal wanbetalers in kaart brengt per provincie en per arrondissement. En dan blijkt de financiële kloof tussen Vlaanderen en Wallonië de voorbije 3 jaar verder is opgediept”.



“Nog opmerkelijker is dat bijna alle Vlaamse arrondissementen beter scoren dan die in Wallonië of Brussel, terwijl dat 3 jaar geleden nog niet het geval was (…) Vandaag houdt het rijke Nijvel (Franstalig arrondissement) enkel nog het Vlaamse Oostende achter zich”, voor de rest doen alle Franstalige arrondissementen het slechter dan de Nederlandstalige.



Een interessant artikel, ware het niet dat dan door een eigenaardige hersenkronkel bij De Standaard opeens allerlei verklaringen worden opgediept, om de diepe kloof tussen Vlaanderen en Wallonië te verklaren. Want: “Studies tonen immers aan dat het terugbetalingsbedrag niet cultureel is bepaald”. Met andere woorden: het kàn niet dat Franstaligen hun kredieten trager afbetalen dan Vlamingen, er moeten dus…sociaal-economische factoren zijn. De hoge werkloosheid bijvoorbeeld in het zuiden. Je gelooft niet wat je allemaal leest.



Maar zoals gezegd: interessant cijfermateriaal.

Geen opmerkingen: