POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 9 februari 2010

België in de vuurlinie – Zwitserse zakelijkheid schat België correct in


Dat België qua mentaliteit, qua overheidsefficiëntie, qua criminaliteitsfenomenen en op het vlak van de politieke zeden steeds vaker Zuid-Europese allures aanneemt, zeggen wij van het Vlaams Belang al veel langer. Maar het gereputeerd Zwitserse beurshuis UBS rangschikt België nu ook in rijtje van Griekenland, Spanje en Portugal, als het om de stabiliteit van de financiële markten en de financiële betrouwbaarheid gaat.

Letterlijk uit het verslag (en geciteerd in De Morgen, 02.02.2010): “Voor de crisis boekte België verwaarloosbare tekorten. Maar de redding van de banksector heeft het tekort voor 2009 doen oplopen tot 6%”. Het beurshuis verwacht ook dit jaar en volgend jaar grote tekorten – tot 6%.

Verder wijst UBS op de “politieke problemen” van België, die “bijna tot het uiteenvallen van het land leidden in 2008”, en “Wallonië is erg afhankelijk van de Vlaamse transfers. Het doorsnee-inkomen in Wallonië ligt op 72% van het Vlaamse niveau”. Volgens het beurshuis tenslotte blijft België beschouwd als “een van de zwakste landen in noordelijk Europa”.

Dit is niet zonder belang natuurlijk. Zeker als we in De Standaard (05.02.2010) lezen dat de beurzen fors in het rood gingen, omdat “beleggers vooral vrezen dat naast Griekenland ook Portugal en Spanje het moeilijk zullen hebben om hun begrotingstekort af te bouwen”. Analisten denken namelijk dat de kredietrating van Spanje binnenkort omlaag gaat, wat de financiering van het begrotingstekort zwaarder zal maken. België zit eveneens in dit koppeloton.

Onlangs had ik het 'genoegen' om minister van Financiën Reynders aan de tand te voelen over de mogelijkheden van een nieuwe kredietcrisis in België. De MR-baas lachte de mogelijkheid zowaar weg, wat, gelet op de omstandigheden, eigenlijk in elk normaal land totaal onaanvaardbaar is. Niet in België dus, waar zowat alles kan.