POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

woensdag 3 februari 2010

België grootste ontlener van de EU


Dat de Belgische overheid ons geld met hopen over de balk gooit, is al lang geen geheim meer. Maar zij doet dat ook in toenemende mate en ook al decennia lang met geleend geld. En elke consciëntieuze Vlaming weet dat geleend geld steeds moet worden terugbetaald. Mét interest er bovenop.

Uit Metro verneem ik dat “volgens ratingbureau Fitch de West-Europese landen in 2010 zowat 2.200 miljard euro zullen moeten lenen, wat een record is. Ons land behoort tot de grootste leners” (27.01.2010). Vorig jaar haalde de schatkist zo’n 38,3 miljard euro op via leningen op middellange en lange termijn. Voor 2010 wordt op een bedrag van 39,2 miljard euro gerekend, aldus een verslag in De Morgen (27.01.2010).

“België is met 25,6% van het bbp de grootste lener van Europa”, stelt de krant verder vast, want het neemt niet alleen leningen op middellange en lange termijn op, maar maakt ook gebruik van “snelroterende, kortlopende leningen, bijvoorbeeld de schatkistcertificaten op 3 maanden. Die kortlopende leningen komen dit jaar uit in de buurt van 50 miljard euro”. Wat uiteindelijk betekent dat de Belgische staat dit jaar op zoek gaat naar 89 miljard euro! Dit land staat daarmee aan de absolute top in Europa, samen met Italië.

Kredietratingbureau Fitch stelt vast dat de belangstelling voor een belegging in Belgisch staatspapier groot blijft, en besluit daaruit dat de “Belgische kredietwaardigheid” hoger wordt ingeschat dan die van Portugal en Griekenland. Ik vind dit wat kort door de bocht. Zoals hierboven gemeld, weet elke Vlaming maar al te goed dat elke euro geleend geld terugbetaald moet worden. Ik meen dat de uitleners van geld aan de overheid dié geruststelling hebben: dat wat er ook met België gebeurt, Vlaanderen steeds zijn verplichtingen zal nakomen.