POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 13 mei 2008

Na de niet-stemming van B-H-V in de Kamer

De Vlaamse partijen hebben dus hun voorstellen om B-H-V te splitsen, op de agenda van de Kamer gekregen, en daarop hebben de Franstaligen de stemming geblokkeerd. “Ze hebben een nieuw belangenconflict ingeroepen tegen deze “Vlaamse daad van agressie”, die uiteindelijk fataal moet leiden naar de splitsing van het land”, aldus Dirk Castrel in Gazet van Antwerpen (10.05.2008).

Na de spierballennummertjes in de Kamer – door de Vlaamse en Franstalige meerderheid zeer goed vooraf ingestudeerd – mochten we ons aan allerlei beschouwende artikels en achtergrondinterviews verwachten in dit lange en zonnige weekend. De bijdragen in de verschillende Vlaamse kranten laten onmiddellijk ook een mogelijke ‘nieuwe’ strategie voor de komende weken zien: vanaf nu zal door de zogenaamde publieke opinie vooral de nood aan zogenaamd staatsmansschap worden beklemtoond, de nood aan ‘goed bestuur’ ook. Luc Van der Kelen geeft een voorzet in die richting: “De democratie kan nooit de dictatuur door de meerderheid zijn. Vertaald naar België betekent dit dat de meerderheid van 60 Vlamingen niet zomaar haar wil kan opleggen aan 40 Franstaligen”. Voilà, democratie is eigenlijk de dictatuur van de minderheid, als we Van der Kelen goed hebben begrepen. Enfin, toch in België.

Bart De Wever, voorzitter van N-VA, vindt blijkbaar dat de zogenaamde Vlaamse meerderheid al voldoende overwinningen hebben gehaald, want in een interview met De Morgen twijfelt hij aan een ‘grote staatshervorming’ tegen 15 juli: “Ik heb aan Yves Leterme en het kartel beloofd dat ik nog tot 15 juli contructief zal meewerken aan een oplossing”. Of hij dan soms opstapt? Neen, dat is teveel gevraagd, want opeens komt een andere datum op de proppen: “Voor het parlementair reces moet er een akkoord zijn. Dat kan 15 juli zijn, of 8 augustus of zelfs 30 augustus. De precieze datum doet er niet toe. Maar voor de start van het nieuwe politieke jaar moeten we eruit zijn” (De Morgen, 10.05.2008).

Voor wie er nog zou aan twijfelen: dit wordt een lange, hete zomer.

Geen opmerkingen: