POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

maandag 5 mei 2008

Kwaliteit medische tussenkomst moet beter

De economie in België sputtert en het is goed dat Vlaanderen dit niet uit het oog verliest. Vlaanderen dreigt met name meegezogen te worden in een negatieve economische spiraal. Het Vlaams Belang houdt al langer dan vandaag staande dat een deel van de verantwoordelijkheid voor het sputteren van de Belgische economie te zoeken is in de afwezigheid van efficiëntie van het Belgische staatsapparaat. Het is log, duur en werkt niet.

Een van de argumenten waarmee men ons voortdurend om de oren slaat om de zware Belgische fiscale druk te verantwoorden, is de kwaliteit van onder andere het Belgische gezondheidsstelsel. Het zou het beste ter wereld zijn, en hiervoor mag dus best wat fiscale druk bestaan. De denktank Itinera onderzocht een en ander en kwam tot enkele kritische bedenkingen.

Laat mij toe te zeggen dat we graag enkele sterke punten van het stelsel onderschrijven, zoals de hoge opleiding en inzet van ons medisch personeel, de toegankelijkheid van onze ziekenhuizen, enzovoort. “We hebben, zo blijkt uit andere onderzoeken, ook het meeste vertrouwen in onze artsen en verpleegkundigen”, aldus een verslag in De Standaard (30.04.2008).

Het stelsel blijkt echter helemaal niet zo goedkoop te zijn. “Het is niet bij de goedkoopste, maar bij de duurste stelsels in de Westerse wereld. 27% van de uitgaven vallen ten laste van patiënten. Alleen in de Verenigde Staten, Canada, Spanje en Zwitserland moeten patiënten meer zelf betalen”. Qua beste systeem komt België slechts op de 18de plaats, samen met Griekenland.

Hier en op andere plaatsen werd al meermaals beklemtoond dat een eigen, volledig Vlaams sociaal zekerheidsstelsel veel beter zou kunnen inspelen op de behoeften van onze Vlaamse mensen en dat het ook veel beter betaalbaar zou zijn. Want dat blijkt het zwakke punt in het onderzoek van Itinera te zijn: welk beleid dan wel moet gevoerd worden, beantwoordt de denktank niet. Wij van het Vlaams Belang weten het wel. Tijd voor actie!

1 opmerking:

Anoniem zei

NICE Blog :)