POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.

dinsdag 6 mei 2008

méér verkeersboetes

Uit Het Laatste Nieuws (26-27.04.2008): “Er zijn vorig jaar 2,8 miljoen verkeersboetes uitgeschreven, goed voor 228 miljoen euro. Dat is 70% meer dan in 2006, zo blijkt uit cijfers van de federale politie. De spectaculaire stijging is het gevolg van de komst van almaar meer flitspalen en bemande snelheidscamera’s”.

En verder: “In Vlaanderen kwamen er gemiddeld 250 flitspalen per jaar bij. Er staan nu zo’n 1.500 onbemande camera’s langs Vlaamse wegen. Wallonië en Brussel zijn aan een inhaalbeweging bezig: in Brussel staan intussen al 90 flitspalen”. Een lachwekkende bewering natuurlijk, want waarin die inhaalbeweging juist bestaat, wordt in het artikel nergens duidelijk. Laat u dus vooral geen zand in de ogen strooien. Jaarlijks komen er in Vlaanderen zo’n 85 flitspalen bij, terwijl Wallonië en Brussel nu ongeveer samen 120 flitspalen hebben, en dit sinds 2004, 40 flitspalen per jaar dus.

Terwijl we toch aan het rekenen zijn: volgens cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten betaalt Vlaanderen zo’n 85% in de federale verkeersboetepot, en zijn Wallonië en Brussel goed voor de resterende 15%! En halen deze laatste uit de federale pot, via de subsidies aan de verschillende politiezones meer dan 50% (dit zou in de toekomst onder Leterme voor een stukje worden afgebouwd, maar dé grote transfer, de inkomsten uit Vlaanderen, blijven natuurlijk, omdat er nu eenmaal véél meer flitspalen in Vlaanderen zullen staan).

Moraal van het verhaal? Hoe België er toch maar in slaagt, Vlaanderen 2 maal te melken. Wenst u nog een moraal van het verhaal? Hoe het beleid erin slaagt, de kleinste verkeersovertreding te bestraffen (en de boete betaald te krijgen), terwijl jonge, meestal allochtone, criminelen ondertussen straffeloos rondlopen. Als dat geen model van veiligheidsbeleid is, dan weten we het ook niet….

Geen opmerkingen: