POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 24 september 2007

de 'bocht'?

“De tandpasta is uit de tube. Er is geen weg terug voor de wetsvoorstellen rond Brussel-Halle-Vilvoorde. De Franstaligen beseffen dat en maken zich grote zorgen”, aldus Pieter De Crem, de zelfverzekerde voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken (CD&V) (Het Belang van Limburg, 24.09.2007). Eigenlijk beweert De Crem niet meer en niet minder dan dat er met de Ook de Vlaamse Vlamingen niet meer kan gesold worden en dat de zogenaamde Vlaamse meerderheidspartijen het been stijf zullen houden. Met andere woorden: behoud vooral uw vertrouwen in het Vlaamse kartel.

media duwen aan die kar en wijzen de Franstaligen op hun verpletterende verantwoordelijkheid voor het uiteenvallen van België. Zo schrijft Paul Geudens (Gazet van Antwerpen, 24.09.2007): “Als ik Reynders was, ik zou er niet op rekenen dat de Vlaamse onderhandelaars aan het eind van het verhaal toch weer zullen toegeven. Geen enkele Vlaamse politieke partij kan zich dat permitteren. Zeker CD&V en N-VA niet.”

Op het vlak van de onderhandelingen geraakt men geen stap verder. Zo leest men in De Standaard (24.09.2007): “De verkennersopdracht van Herman Van Rompuy is op sterven na dood. Tenzij de Franstaligen alsnog een opening maken, heeft de verkenner vandaag alleen maar slecht nieuws voor de koning.” De onderhandelingen verlopen zeer geanimeerd, maar vooruitgang is er dus nauwelijks.

In de Franstalige pers duikt een ander, meer verontrustend verhaal op. Zo meldt Le Soir (24.09.2007) dat de CD&V binnenkort “haar bocht zal bekendmaken”. In de afgelopen week zouden volgens deze Franstalige pers CD&V-topmensen (Vandeurzen, Leterme, Herman Van Rompuy, e.a.) een aantal keren vergaderd hebben en zou het tot een botsing tussen ‘realos’ en ‘fundis’ gekomen zijn. Als CD&V niet zou toegeven, aldus het verslag in Le Soir, en de oranjeblauwe coalitie een kans op slagen ontneemt, zou het enige alternatief een tripartite zijn en dat wil CD&V te allen prijs vermijden. De ‘bocht’ staat met andere woorden voor de deur.


Het wordt dus afwachten met een visadempje. In het verleden is ook meermaals gebleken dat het uithoudingsvermogen aan Franstalige kant véél groter was dan het Vlaamse.

Geen opmerkingen: