U herinnert zich ongetwijfeld het beeld nog: Verhofstadt ging er prat op elk begrotingsjaar met een positief resultaat af te sluiten. Alvast met de begroting voor 2008 moet hij voor de eerste maal ernstig rekening houden met een tekort. “De begroting van 2008 zal in evenwicht moeten zijn en dat is niet vanzelfsprekend met een tekort dat vandaag geraamd wordt tussen 0,4 en 0,7%” (De Morgen, 07.01.2008).
De reden voor het tekort? In Het Laatste Nieuws (07.01.2008) laat de premier van de oranje-paarse noodregering alvast in zijn kaarten kijken: “Er was een overschot geprogrammeerd van 0,3% en het is een tekort van 0,3% geworden. Het gaat alles samen om een kleine 2 miljard euro. De helft daarvan komt doordat de eenmalige maatregelen niet meer zijn doorgevoerd”. Wat onmiddellijk een bevestiging lijkt van de stelling van economen, professoren (en ook het Vlaams Belang) dat de Belgische begroting geen structureel overschot vertoonde, maar alleen sluitend kon worden gemaakt door trucjes, eenmalige maatregelen zeg maar.
De studiedienst van het Vlaams Belang publiceert al jaren haar “Financieel-Economische Commentaren” en in het nummer dat zopas verschenen is (*) worden nog meer donderwolken aan de Belgische horizon voorspeld: “Terwijl de economische groei in 2007 nog een robuuste 2,6% bedraagt, lijkt de kaap van 2% in 2008 te hoog gegrepen. De NBB schat de groei op 1,9%, terwijl de KBC zijn raming verlaagt tot 1,7%. De kredietcrisis blijkt toch veel omvangrijker dan oorspronkelijk gedacht”.
Al bij al gaan de meeste media ervan uit dat deze berichten voor bijkomende stress zullen zorgen in de asymmetrische en dus sowieso al wankele noodregering. Komt het uur van de waarheid dichterbij?
U kan zich inschrijven op deze Financieel-Economische Commentaren via volgend e-postadres: fec@vlaamsbelang.org of op het adres: Vlaams Belang Studiedienst, Madouplein 8 bus 9 te 1210 Brussel.
POLITIEKE COLUMN:
Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.
dinsdag 8 januari 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten