POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 29 januari 2008

Het sprookje van de fiscale amnestie

Dit land hangt aaneen van de leugens, dat is al langer geweten. Iedereen herinnert zich in de Paarse regering de fratsen van de minister van Financiën, Didier Reynders (MR) en van de minister van Begroting, Freya Vanden Bossche (SP.A)? Hoe die twee trucs uit de hoge hoed bleven toveren! Want paars zou eindelijk zorgen voor de welvaartstaat België!

Een van de trucs van Reynders was de befaamde ‘Eenmalige Bevrijdende Aangifte’, waarmee Reynders (zwart) geld dat onze medeburgers omwille van fiscale redenen in het buitenland hadden geparkeerd, op een ‘fiscaal vriendelijke manier’ terug naar België wilde krijgen. Fiscaal vriendelijk betekende voor Paars: tegen een boete van 0 euro. Althans: dat was de bedoeling toen Reynders het plan in 2004 lanceerde.

Het Vlaams Belang nam onmiddellijk stelling tegen deze EBA. In ons programmaboek van 2004 kon u lezen: “Enkel door het gebruik van budgettair kunst - en vliegwerk, oogluikend toegestaan door Europa, slaagt de federale regering erin om toch nog de schijn van een begrotingsbeleid op te houden. Kunstgrepen zoals een Zilverfonds, effectisering van belastingschulden of regelrechte uitverkoop van overheidsactiva zijn al lang geen uitzondering meer. Ook de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) of fiscale amnestie past in dit rijtje. Het Vlaams Belang verzet zich tegen deze zwendel, omdat de oorzaak van de kapitaalvlucht, de hoge fiscale druk in dit land, nooit de effectieve aandacht krijgt. Hoogstens bewijzen de liberalen af en toe lippendienst aan de afbouw van de belastingdruk, dat is alles. De EBA zet de deur mogelijk open voor een vermogenskadaster. Dit is volstrekt onaanvaardbaar”.

De economische wereld, allerlei politieke commentatoren en het Vlaams Belang voorspelden trouwens ook dat zowel de eerste EBA als de TBA – de Tweede Bevrijdende Aangifte – geen succes zouden worden. Op 24.01.2008 kon men afsluitend hierover in Metro lezen: “Fiscale regularisatie bracht slechts 78 miljoen euro op”. De paarse regering hield in een eerste schatting voor de begroting van 2006 rekening met 400 miljoen euro opbrengst. Ze schroefde dit bedrag later terug tot 250 miljoen euro. Maar zelfs dat was te hoog gegrepen, blijkt nu. Had men dit niet van het begin af aan juister kunnen inschatten?

Geen opmerkingen: