POLITIEKE COLUMN:
Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.
donderdag 2 september 2010
Steeds meer zwartwerk in België?
De Belgische overheid wou met de invoering van de dienstencheques het zogenaamde zwartwerk het gras onder de voeten wegmaaien. Het zou eindelijk gedaan zijn met het zwartwerk en zelfs de financiële prikkel zou verdwijnen. De hemel op aarde, zeg maar.
De realiteit ziet er echter fundamenteel anders uit, zoals blijkt uit een vergelijkende internationale studie die werd uitgevoerd in opdracht van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Een autoriteit inzake zwartwerk, Friedrich Schneider, kwam daarin tot de conclusie dat er in 2010 in België 61 miljard euro aan zwart geld in de ondergrondse economie zal circuleren (De Morgen, 01.09.2010).
Daarmee heeft België de vijfde grootste zwarte economie van de OESO in verhouding tot zijn bruto binnenlands product. Alleen Griekenland, Italië, Spanje en Portugal doen nog slechter dan België: het zijn niet toevallig allemaal landen met slechte begrotingsresultaten, landen op het randje van het failliet dus.
Professor Schneider van de universiteit van Linz maakt trouwens in zijn studie ook duidelijk “dat de schaduweconomie in Wallonië groter is dan die van Vlaanderen. Dat is al jaren zo, en het is ook logisch: een goedbetaalde, officiële job vinden is nu eenmaal gemakkelijker in het Vlaamse landsgedeelte dan in Wallonië”.
Nog opmerkelijk: terwijl de overige landen van de OESO er alles aan doen om het aandeel van de zwarte economie te verminderen, neemt “in België de omvang van de zwarte economie lichtjes, maar wel structureel toe”. Vlaanderen zal onder het OESO-gemiddelde zitten, Wallonië boven het OESO-gemiddelde, net als het Belgisch gemiddelde trouwens.
Twee verschillende landen in één? Jazeker, ook professor Schneider bevestigt dit onrechtstreeks, en ondanks de realiteit dat ook in Vlaanderen veel zwartwerk voorkomt - met zo'n fiscale, parafiscale en andere belasting kan men soms niet anders - in zijn studie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten