POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 19 maart 2008

Nationale Bank België overbodig?

Professor Jef Vuchelen (VUBrussel), die in het verleden al niet mals was voor de begrotingstrucs en andere eenmalige ingrepen van de paarse regering waardoor die de begroting probeerde in evenwicht te houden, brak onlangs een lans om de Nationale Bank van België op te doeken. “Alles wordt momenteel beslist in Frankfurt door de Europese Centrale Bank. De Belgische gouverneur mag zelfs geen publieke verklaringen afleggen over wat er gebeurt met de euro”. Met andere woorden: men kan zich ernstig afvragen wat de Nationale Bank van België nog als taak heeft.

Wat de bal deed rollen, waren berichten over het toch wel exuberante loon dat bijvoorbeeld de gouverneur van de Nationale Bank van België, Guy Quaden (PS), jaarlijks opstrijkt: 474.000 euro alstublieft. Waarmee deze oud-politicus – het is geweten dat het bestuur van de Nationale Bank van België volgepropt zit met politieke creaturen – een pak méér verdient dan de gouverneur van de Europese Centrale Bank zelf.

Jef Vuchelen zag nog enkele argumenten die zijn eis onderbouwden: “Wat volgens hem ook niet kan, is het feit dat de Nationale Bank als beursgenoteerd bedrijf mee betrokken is bij de werking van de beurswaakhond CBFA. Vuchelen pleit voor een fusie tussen de Nationale Bank en CBFA” (Het Laatste Nieuws, 17.03.2008).

Wat er in dat geval met de privé-aandeelhouders van de NBB moet gebeuren, is minder duidelijk en voorwerp van discussie. De Nationale Bank van België beschikt namelijk sinds de oprichting ervan als enige nationale bank op het Europese vasteland (met uitzondering van Griekenland dan) over 50% privé-aandeelhouders. Als de Nationale Bank hun aandeel zou aankopen tegen de gangbare prijsbepaling, dan zou dezelfde NBB, althans volgens waarnemers, zo goed als failliet zijn.

Dit boeiend verhaal wordt zeker vervolgd.

Geen opmerkingen: