POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 26 november 2007

Belastingdruk alarmerend hoog

Dit land blijft enorm veel van de mensen eisen, en geeft in ruil toch zo weinig terug. Volgens Het Nieuwsblad (17.11.2007) zouden belastingcontroleurs van hogerhand de opdracht hebben gekregen om de fiscale afrekeningen te ‘filteren’. Wie geld moet krijgen van de fiscus, zou dit pas volgend jaar krijgen. En wie geld moet aan de fiscus, zal dit wél dit jaar moeten betalen. Dat zou volgens de krant de enige reden zijn waarom sommige belastingplichtigen dit jaar twee afrekeningen kregen en niet het “succesvol wegwerken van de achterstand bij de fiscus” (uitleg van minister Reynders). Waarmee de Belgische overheid zich weer allesbehalve van haar fraaiste kant laat zien en haar voorbeeldfunctie allesbehalve ter harte neemt. Zo kennen we België wel.

Ondanks de vele paarse blabla van Verhofstadt én de beloften van de blauwe partijen in de paarse regering dat de belastingdruk ging dalen, voelde iedereen aan Verhofstadt loog. Een studie van de Wereldbank, de International Finance Corporation (IFC) en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) is ongenadig voor het fiscaal beleid in ons land. Deze drie toonaangevende instellingen legden, aldus Metro(20.11.2007), legden het belastingsysteem van 178 landen (!) op de rooster. “Wat de totale belastingdruk betreft, bengelen we internationaal aan het staartje”, aldus een woordvoerder van PwC. België heeft een personenbelasting van 54% gemiddeld, legt voor 13% persoonlijke sociale zekerheidsbijdragen op en vraagt 35% bedrijfsvoorheffing op de lonen. Dan is er verder nog een BTW van 21% en bedraagt de vennootschapsbelasting voor de meeste bedrijven 34%. Gevolg is dat België niet minder dan 153 landen moet laten voorgaan. “Met een 154ste plaats komen we na bijna alle Europese landen”, aldus de woordvoerder van het adviesbureau PricewaterhouseCoopers.

Het resultaat kennen én voelen we allemaal, dagdagelijks: in Europa scoren alleen Frankrijk en Italië slechter dan België. Alle, àlle andere Europese landen doen het beter, en soms veel beter.

Geen opmerkingen: