POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





donderdag 9 december 2010

Redt economische crisis andermaal België?

U zal het zich wellicht herinneren, maar de economische crisis heeft België al eens gered. Toen de financiële, en kort daarna de economische, crisis losbarstte, en bijvoorbeeld de klanten van de Kaupthingbank moesten geholpen worden door een verhoogde depositogarantie, werd dit door de toenmalige partners in de Belgische regering, en vooral door Yves Leterme van CD&V, aangegrepen om te stellen dat “het moment wel héél slecht gekozen zou zijn om nu een staatshervorming te forceren”.




Het ziet ernaar uit dat hetzelfde scenario uit de kast wordt gehaald, om dit land andermaal te redden. “Stijging spread baart Wetstraat zorgen”, allerlei financiële kringen (maar wie zijn dat dan wel?) sporen partijkopstukken aan om België niet voortdurend in een slecht daglicht te stellen – benieuwd wie ze daar, buiten de Vlaamse politici, nog mee bedoelen?



Het is natuurlijk een feit dat België steeds vaker op allerlei beleggerslijstjes komt te staan van de zwakke eurolanden die onder vuur dreigen te komen op de financiële markten. Ligt dat dan ook al aan de Vlamingen? Misschien is België inderdaad als land niet meer bijeen te houden, en kost de federale structuur zoveel inspanningen en zoveel geld dat het onverantwoord is hier niet onmiddellijk een punt achter te zetten.



Feit is in elk geval dat de financiële webstek Financial News denkt dat België vrij eenvoudig kan worden gesplitst – dit in tegenspraak tot bepaalde ‘Vlaamse’ experts. De belabberde toestand van de Belgische overheidsfinanciën vloeit voort uit het feit dat België een artificiële constructie is, net als het vroegere Joegoslavië, aldus de webstek in een verslag in De Tijd (30.11.2010). Het voordeel van dit alles is dat België vrij gemakkelijk kan worden gesplitst. “Vlaanderen kan bij Nederland worden gevoegd – de twee hebben een lange gemeenschappelijke geschiedenis – en Wallonië kan bij Frankrijk worden aangehecht”.



Neen, de warmwatervrees voor een splitsing van België neemt in steeds meer internationale en financiële kringen héél snel af. Dit biedt ons, Vlaamse separatisten, in elk geval troeven en mogelijkheden.

Geen opmerkingen: