POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 13 april 2010

Over Kamervoorzitter Dewael, en het teveel aan schriftelijke en mondelinge vragen


Veel parlementaire vragen zijn overbodig en ronduit ridicuul, vernemen we vandaag. En hoewel het “natuurlijk de taak is van elk parlementslid om kritische vragen te stellen”, aldus Kamervoorzitter Dewael, zijn ze de laatste tijd toch lichtjes aan het overdrijven. De federale en Vlaamse ministers worden gebombardeerd door een recordaantal parlementaire vragen.


Nu zal ik ongetwijfeld ook tot het divisie ‘recordvraagstellers’ behoren. Ik zal trouwens de laatste zijn om het nut van sommige vragen in twijfel te stellen. En ja, bepaalde deelantwoorden zou men via google misschien wel kunnen terug vinden. Maar er is natuurlijk wel meer aan de hand, en Kamervoorzitter Dewael weet het natuurlijk ook. In De Morgen (13.04.2010) bijvoorbeeld zegt hij: “In bepaalde periodes van het jaar brengt de regering nauwelijks wetgevend werk naar het parlement, om er dan in een nachtzitting plots het ene voorstel na het andere door te jagen”. De volksvertegenwoordigers proberen die technische werkloosheid natuurlijk op een zinvolle manier in te vullen. Want stel je weinig of geen vragen, dan ben je een gepatenteerde luiaard, stel je teveel vragen, dan worden het opeens 'ridicule vragen' natuurlijk.


Maar Kamervoorzitter Dewael weet natuurlijk ook dat het weinig consistente beleid van deze regering aanleiding geeft tot vragen, tot véél vragen. Zo stelde ik in de maand juni 2008 (verslag Gazet Van Antwerpen, 19.06.2008) naar aanleiding van zware regenval de vraag naar de tussenkomst van het Rampenfonds en of men eigenlijk niet beter zou gaan naar een verplichte brandverzekering.
De minister van Binnenlandse Zaken antwoordde mij dat een verplichting van de brandverzekering helemaal niet aan de orde van de dag was. Hij ging dus niet in op mijn suggestie. Anderhalf jaar later komt de minister van Financiën, de heer Reynders, naar het parlement met een wetsontwerp dat de brandverzekering verplicht wil maken. En dan zou je als parlementslid geen kritische vragen mogen stellen?
O ja, een detail. De minister van Binnenlandse Zaken in juni 2008 was de heer Patrick Dewael (Open VLD). Zo zie je maar.

Geen opmerkingen: