POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





vrijdag 30 augustus 2013

Burgeroorlog in Egypte?

De vraag die eenieder zich stelt, die de evolutie van de verschillende revoltes die doorgaan voor de Arabische Lente op de voet heeft gevolgd, is of we in Egypte in de laatste rechte lijn zitten naar een regelrechte burgeroorlog. Heeft Egypte een andere keuze, geprangd als het is tussen de “islamitische kanker” en de “militaire Moslimbroederschap er niet in geslaagd is de politieke en economische problemen van Egypte op te lossen en er integendeel nieuwe heeft gecreëerd. Gesteund als ze waren door de VS en Qatar hielden ze voet bij stuk om de Egyptenaren een islamitische grondwet op te leggen. De rebellerende meerderheid die Mubarak gisteren weg wilde, applaudisseerde toen het leger de nieuwe farao, Morsi, aan de kant zette.
Maar dé vraag die op ieders lippen brandt: breekt er een burgeroorlog in Egypte uit, net zoals die momenteel in Syrië bezig is? Bernard Lugan, een Frans specialist van Afrika, een man met enorme kennis op dat vlak, én iemand met rechtse politieke ideeën, is alvast overtuigd dat een burgeroorlog in Egypte niet zal plaatsgrijpen en wel om volgende redenen:
1.       Geografisch eerst en vooral: de bevolking van Egypte is geconcentreerd in de Nijldelta. Al de rest is woestijn of oase: beide zijn gemakkelijk controleerbaar.
2.       In tegenstelling tot Algerije zijn er hier géén uitgestrekte gebieden van bergen die geschikt zijn voor guerrilla.
3.       In tegenstelling tot Syrië vindt men in Egypte geen dambord van verschillende godsdiensten en dissidenties. Buiten 10% christelijke Kopten is de volledige bevolking soennitisch-islamitisch.
4.      Eventuele jihadisten beschikken hier niet over een geïsoleerd afgelegen gebied zoals in het oosten van Turkije voor de Syrische revolutionairen. Het Egyptisch leger kan gemakkelijk optreden tegen bijvoorbeeld Libische bases.

Afrikakenner Bernard Lugan bevestigt dat het Egyptisch leger eigenlijk niet veel keuze heeft: “Ze moet de moslimbroeders vernietigen of in het andere geval verliest ze haar macht en het vaderland”.  Het leger heeft de handen vrij en kan in elk geval rekenen op de onbeperkte financiële steun van Saoedi-Arabië, dat nu al een eerste kredietlijn ter beschikking heeft gesteld voor een bedrag dat gelijk staat aan minstens 10 jaar Amerikaanse steun. De petroleummonarchie gebruikt deze nieuwe macht als een strijdmachine tegen de Moslimbroeders, maar ook en vooral tegen Qatar, dat de belangrijkste financiële bron van de Moslimbroeders is. Het Egyptische leger zal zich dus inderdaad heel weinig aantrekken van de reacties van de Europese Unie of van de VS. 

Geen opmerkingen: