POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





zondag 9 september 2007

België heeft zijn tijd gehad

Neen, géén slogan van het separatistische Vlaams Belang, maar een vaststelling in The Economist, een invloedrijk Brits opinieweekblad met een oplage van ongeveer één miljoen exemplaren. In de editie van 06.09.2007 buigt dit gezaghebbend blad zich over de situatie in België en opent met de vaststelling dat dit land, maanden na de verkiezingen, nog steeds geen regering heeft. Maar “de burgers lijken er niet echt wakker van te liggen (…) Zoals ook niet over het land zelf. Mocht België niet bestaan, zou iemand dan werkelijk de moeite nemen om dit land uit te vinden?”, is de retorische vraag van The Economist.

In opiniepeilingen laat een meerderheid van Belgen weliswaar weten dat België wat hen betreft best wordt behouden, maar het feit is wel, aldus het Britse weekblad, dat ze meer en meer volgens “etnisch-linguïstische criteria” stemmen. En dat de twee grote gemeenschappen in België “totaal en volledig gescheiden van elkaar leven en bestaan”.

Het weekblad merkt terecht op dat België eigenlijk slechts is kunnen ontstaan uit diplomatieke stappen van Frankrijk en Groot-Brittannië die op een bepaald moment tot de conclusie kwamen dat ze meer invloed zouden kunnen verwerven als een uit de Verenigde Nederlanden een nieuwe, kleine en neutrale staat zou ontstaan. België werd geboren. Het werd géén succesverhaal, is de boodschap in The Economist. En de toekomst ziet er nog slechter uit, vindt de commentator. De vrijheidsgeest die in 1830 in Brussel aanwezig was, is helemaal verdwenen. “Alles zit vast en de politiek is er zelfs zo gedevalueerd dat er zelfs geen regering meer kan samengesteld worden”.

De conclusie is kort en krachtig: “België heeft zijn tijd gehad. Een pralinezachte echtscheiding staat voor de deur”. Waarom zouden de België daarover trouwens triestig moeten zijn? “Landen komen en gaan. En als de koning nog ergens gewenst is, kan hij misschien wel een plaatsje krijgen. Een écht land heeft hij nooit gehad”.

Hopelijk lezen de opiniemakers in ons land The Economist.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Kennelijk heb ik de eer en het genoegen de eerste "commentator" op deze blog te zijn:

Proficiat ermee en regelmatig een berichtje "placeren" hè.

Yann zei

"Vanaf heden heeft mijn teergeliefde vrouw ervoor gezorgd dat ik zichtbaar ben op het internet"
Achter iedere zwakke man staat een sterke vrouw.
Hoera voor Geertrui (:o)

Met het oog op interessant nieuws,
groetjes,
jan

filip zei

plog,proficiat met je nieuwe webstek,voor ik op reis vertrek zal ik het nog vlug melden aan je boezemvriend luc martens kwestie van hem er nog enkele extra slapeloze nachten bij te lappen
groetjes,
filip

Jef zei

Goed gedaan door je wederhelft Peter.
Zorg er nu voor dat je regelmatig in de 'spotlights' komt, laat je niet wegdrukken en geef maar "buzze" Vlaanderen ten bate.
Je eerste artikel mag er in alle geval zijn.

Priscilla zei

ook vanuit Jabbeke hartelijk welkom in Blogland !

Unknown zei

bij deze ons welgemeende vlaamse gelukswensen met de blog goe bezig je hebt er een vaste bezoeker bij

grtj Rita en Bernard