POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





dinsdag 14 januari 2014

Voor wanneer de heiligverklaring van Nelson Mandela

Hadden sommige Belgische journalisten het aangedurfd, ze hadden voor het televisiescherm zeker tranen laten rollen voor Mandela. Mandela is voor veel journalisten – en soms lijkt het alsof het alléén voor journalisten geldt – een soort heilige. Een icoon van het antifascisme, de held die Afrika van de apartheid heeft bevrijd en die het zwarte continent de democratie heeft leren kennen. Enfin, dat denken ze toch. De werkelijkheid is natuurlijk juist nét iets anders.
Nelson Mandela een halve heilige? Afrikaspecialist Bernard Lugan heeft een duidelijk andere mening. Mandela was een xhosa-aristocraat, is nooit "een onderdrukte zwarte" geweest, maar is opgeleid aan onder andere Fort Hare, de universiteit die voor kinderen van de zwarte elite was bedoeld (en later aan Witwatersrand). Als revolutionair richtte hij Umkonto We Sizwe op, "speerpunt van de natie", de militaire vleugel van het ANC. Hij plande en coördineerde meer dan 200 aanslagen en sabotage-acties. Hij was ook niet de man die de vreedzame machtsovergang op gang trok, maar werd in de machtscenakels getrokken door de Zuid-Afrikaanse president De Klerck. Tot slot laat Mandela geen al te fraai ogend Zuid-Afrika. Het behoort volgens commentatoren tot de 5 landen die het minst performant presteren waar ook ter wereld (met Madagascar, de Comoren, Soedan en Swaziland). Mandela zou vrede hebben gebracht in Zuid-Afrika, maar men telt er dagelijks 43 moorden.
Tussen 1970 en 1994, tijdens de apartheid, tijdens de oorlog dus tegen het blanke regime, werden ongeveer 60 boeren vermoord, sinds 1994, met het aan de macht komen van Mandela, vielen ruim 2000 boeren ten prooi aan het geweld. Onder de meest volkomen onverschilligheid van het Westen.

Het land Zuid-Afrika was voor de machtsovername een van de economisch sterkere landen, zeker in Afrika, maar het kon zelfs wedijveren met Europa. Sinds de overname van Mandela zakte het weg tot een derde wereld-land, sociale miserie, geweld, en een werkloosheidscijfer van ongeveer 40%. Mandela, een heilige? Ik weet het nog niet zo zeker...

Geen opmerkingen: