POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





maandag 24 maart 2014

Waar moeit het Europees Gerechtshof voor mensenrechten zich allemaal mee?

Niet alleen hier bij ons, maar ook in andere Europese staten stelt men steeds vaker vast dat Europese instellingen zich met van alles en nog wat bemoeien en dat er van zo geroemde soevereiniteit – toch hét fundament van de rechtsstaat en van de Europese democratie – nog maar weinig overblijft. Het Europees gerechtshof voor mensenrechten in Straatsburg is zo één van die wereldvreemde instellingen, die soms met een bizarre nijd inhakken op de nationale soevereiniteit en op het oordeel van onafhankelijke rechters in deze of gene Europese staat.
Het Europese gerechtshof heeft onlangs bijvoorbeeld kritiek geleverd op de Britse justitie, omdat die daders van moorden, die tot levenslange gevangenisstraf waren veroordeeld, ten vroegste pas na 40 jaar detentie wilde vrijlaten. Onmenselijk, oordeelde het Europese gerechtshof, dat eiste dat het Britse gerecht de mogelijkheid zou voorzien na 25 jaar, onafhankelijk van de zwaarte van de straf. In Groot-Brittannië ontstond hierover vrij veel commotie, onder andere omdat juist nu het proces is gestart tegen de islamitische moordenaars van soldaat Lee Rigby. Het Britse Court of Appeal heeft de eis van het Europese gerechtshof verworpen, en heeft de levenslange gevangenisstraf wel degelijk “in overeenstemming” verklaard met de Europese mensenrechten.

In België plooien àlle traditionele politieke partijen steeds zéér nederig het hoofd als de Europese Unie of een van haar instellingen in beeld komen. Alle partijen, ook àlle Vlaamse partijen. Slechts één durft het aan tegen deze misplaatste Europese druk in te gaan, u weet intussen al dewelke! 

Geen opmerkingen: