POLITIEKE COLUMN:

Wegens beëindiging van mijn politiek mandaat wordt deze blog niet langer bijgewerkt.
Oudere bijdragen blijven online staan.





woensdag 1 februari 2012

Turkije van militaire staat naar islamitische politiestaat


Wat is er aan de hand in Turkije? Een generaal, die tot voor kort nog chef van de Turkse generale staf was en hoofd van het op een na grootste leger binnen de NAVO, is gearresteerd op beschuldiging van het oprichten van een terroristische organisatie en het aanzetten om de regering van de Turkse republiek omver te werpen. Voor hem werden in dezelfde ‘Energekon’-zaak al honderden andere hogere officieren opgesloten, waardoor ongeveer 10% van alle dienstdoende Turkse generaals in voorarrest zitten.
Verschillende Turkse kranten waren in hun commentaar lovend: eindelijk komt er een einde aan de ‘derin devlet’, de schaduwregering van het leger, het (bijna) machtigste instituut in Turkije. Maar of het werkelijk zo is dat Turkije na deze golf van arrestaties een volwassen democratie is geworden, is natuurlijk een heel andere vraag.
In een uitgebreid artikel in de Nederlandse pers oppert schrijfster Betsy Udink toch wel enkele bezwaren.  Zo werd de Turkse president steeds het secularisme van de Turkse staat te ondersteunen, in woord en daad, met andere woorden geen türban in het paleis, geen baarden, geen oproep tot het gebeid, geen islamisering van het openbaar leven. Maar president Sezer – iemand van de ‘oude secularistische stempel’ – werd opgevolgd door Abdullah Gül, iemand van de AKP.
Feit is, aldus de journaliste, dat de macht van de islamitische groeperingen, en dan vooral van Fethullah Gülen, in Turkije ondertussen onomkeerbaar is geworden, en in alle segmenten van de bevolking is doorgegroeid. Naar buiten uit zeggen ze “een softe islam aan te hangen, die plaats biedt aan andersdenkenden en aan vrouwen die hun haren niet bedekken”. Ze propageren islam via sociale actie (ziekenhuizen, hulpgoederen naar rampgebieden, onderwijs, enzovoort).  Ondertussen beschikt deze beweging in Turkije over een grote mediaconglomeraat, lobbygroepen, journalistenbonden, zelfstandigen- en kmo-verenigingen, artsenverenigingen.
Mevrouw Udink is vrij expliciet: “Het scheelt niet veel meer of de hele infrastructuur van de Turkse staat (…) wordt beheerst door vrome moslims, mensen die bezig zijn steen voor steen het bouwwerk van de secularisten af te breken en een nieuwe staat van islamitische signatuur op te bouwen”.  Stilaan worden journalisten, die het anders zien, en die het secularisme wél als een belangrijke waarde beschouwen, stokken in de wielen gestoken, worden ze opgesloten zoals gebeurde met Ahmet Sik en Nedem Sener. Ondertussen probeert men ook de parlementaire onschendbaarheid van Kemal Kiliçdaroglu (voorzitter van de CHP) op te heffen.
Moet deze amper nog secularistische staat, moet deze nieuwe godsstaat lid worden van de Europese Unie, dames en heren? Moet deze staat volgens de liberale voordenkers Verhofstadt en De Gucht lid worden van de Europese club? 

Geen opmerkingen: